Průmysl roste pomaleji než loni

mna, čtk
14. 2. 2006 16:00
Praha - Průmyslová výroba se loni zvýšila o 5,7 procenta. Za stejné období v roce 2004 to však bylo rekordních 9,5 procent.

"Zpomalení tempa růstu by mohlo být první známkou přehřívání ekonomiky," připustil Tomáš Ježek z Vysoké školy ekonomické. "Je však příliš brzy činit ukvapené závěry. Bude třeba vyčkat na další čísla," dodal dnes pro Aktuálně.cz

Tahounem zůstává výroba automobilů. Českým podnikům se daří i přes silnou korunu stále více vyvážet. Také se daří zvyšovat produktivitu práce, která vzrostla o osm procent. Tomu však neodpovídal růst mezd.

Produkce automobilů se loni zvýšila téměř o 20 procent a podle ekonomů se z ČR postupně stává automobilová velmoc. Škoda auto loni vyrobila přibližně půl milionů vozů, kolínská TPCA od svého zahájení  zatím 100 tisíc. O vstupu do ČR uvažuje i Hyundai.

Vznikají tak zakázky i pro navazující odvětví, jako jsou například výroba pneumatik, plastových dílů, klimatizačních jednotek či elektroinstalace, uvedl David Marek z Patria Finance. Zároveň však varoval z přílišné závislosti na jednom odvětví.

Ceny v průmyslu rostou

Průmyslové ceny se v lednu meziročně zvýšily o 0,3 procenta. V prosinci byly naopak o 0,3 procenta nižší. Po čtrnácti měsících zpomalování tempa růstu cen se tak vývoj změnil, uvedl dnes Český statistický ústav.

Úroveň cen zvedly hlavně ceny energetických zdrojů - v odvětví elektřiny, plynu a vody ceny stouply meziročně o 7,6 procenta, koks a rafinérské výrobky zdražily o 15,4 procenta, uhlí, lignit a rašelina o 2,7 procenta. Významné bylo i zvýšení
cen chemických výrobků a vláken o 2,5 procenta, uvedl ČSÚ. 

Naproti tomu zlevnily základní kovy, hutní a kovodělné výrobky o 5,5 procenta.

Pozitivní je, že poklesly ceny v odvětví potravinářských výrobků, nápojů a tabákových výrobků o 3,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy