Před Siemensem se protestovalo, Čechům pomohli i Němci

alt
20. 8. 2008 15:16
Odbory chtějí vyšší odstupné. Uvnitř fotogalerie.
Budova továrny Siemens v Praze - Zličín.
Budova továrny Siemens v Praze - Zličín. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Dvě hodiny trvala výstražná stávka zaměstnanců závodu Siemens kolejová vozidla na pražském Zličíně.

Přesně v poledne jich stovky vyšly z bran továrny, aby daly najevo svůj nesouhlas s postupem vyjednávání ohledně finančních výhod a zachování pracovních míst.

Siemens chce zličínský závod, kde pracuje zhruba tisíc lidí, do září 2009 prodat. "Asi sotva ho prodají konkurenci," pochyboval o plánech koncernu jeden ze zaměstnanců SKV.

Protestující přijely do Prahy podpořit i zhruba dvě desítky odborářů z německého sdružení IG Metall z firem Siemens a BMW. "Vzali jsme si dovolenou," řekl reportérovi Aktuálně.cz jeden z nich.

"Místo aby podepsali, že do roku 2009 nebudou propouštět, řekli, že to podepsat nemohou. Proto jsme vyhlásili tuto stávku," prohlásil šéf odborářů Josef Středula.

Zachování pracovních míst si odbory chtěly pojistit smluvními sankcemi. Na to společnost nepřistoupila, vysvětluje mluvčí Siemensu Petr Sedláček.

Ke stávkujícím promluvil i šéf Českomoravské komory odborových svazů Milan Štěch. Ten mimo jiné odsoudil údajně rostoucí zisky kapitálu a klesající mzdy.

Průvod zaměstnanců vychází z brány závodu Siemens kolejová vozidla.
Průvod zaměstnanců vychází z brány závodu Siemens kolejová vozidla. | Foto: Aktuálně.cz
Souvislosti ke kauze Siemens:
Siemens na Zličíně propouštět nebude
Šéfové z Německa: Hledáme kupce, který zachová místa i výrobu

V Praze ale mzdy mají růst. Firma nabízí zaměstnancům do stanoveného data prodeje zvýšení platu o 35 procent a pro případ propuštění odstupné nad rámec zákona. Dohromady by tak dostali 8 až 12 měsíčních platů, tvrdí Sedláček.

"Samotné odstupné je dva měsíce nad zákonem dané tři měsíční platy," kontruje Středula. To je podle něj vzhledem k situaci ve firmě málo. Poukazuje i na ostravské hutě ArcelorMittal, které propuštěným vyplácely až tříletou mzdu.

Průměrný tarifní plat v SKV je teď 31400 korun. Do čísla nejsou zahrnuty platy německého vedení, není proto zkreslené směrem nahoru, poznamenal Sedláček.

Samotní zaměstnanci teď vyčkávají. "Zatím drží při sobě," říká již citovaný pracovník SKV. Podle něj se proslýchá, že už ve firmě začala "lovit" konkurence.

Po kvalifikovaných svářečích či zámečnících je na pracovním trhu poptávka. Veřejně už o lidi ze Siemensu projevila zájem skupina ČKD.

Další jednání odborů s vedením firmy je na programu příští týden. Pokud se pro ně nebude vyvíjet příznivě, chystají odbory demonstraci před sídlem Siemensu v Mnichově, případně celodenní stávku v Praze.

Siemens plánuje snížit po světě počet zaměstnanců o necelých 17 tisíc. Rozhodnutí opustit pražský závod koncern vysvětluje tím, že ve výrobě kolejových vozidel má v Evropě nadbytečné kapacity. Ostatních firem skupiny v Česku se zeštíhlování nedotkne.

 

Právě se děje

Další zprávy