Pražská burza má nováčka, gibraltarskou firmu z Kanady

ČTK ČTK
4. 6. 2013 11:04
Akcie společnosti Borealis budou obchodovány na hlavním trhu od 10. června 2013
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha – Technologická společnost původem z Kanady Borealis Exploration Limited uvádí své akcie na pražskou burzu. Akcie společnosti budou obchodovány na hlavním trhu Prime Market od 10. června 2013.

Prime Market je určený pro obchodování největších a nejprestižnějších emisí akcií českých i zahraničních společností. Nyní se na něm obchoduje se 14 firmami.

Emise bude obchodována pod symbolem BOREY. Manažerem emise je společnost First Advantage. Borealis je na pražskou burzu uváděna formou takzvaného technického listingu, což znamená, že společnost neupisuje žádné nové akcie.

Listing pouze nabízí nynějším akcionářům možnost obchodovat doposud vydané akcie v rámci regulovaného trhu pražské burzy a novým akcionářům příležitost ke koupi akcií od třetích osob.

Gibraltarská společnost z Kanady

Hlavní investiční stratég makléřské společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka si nemyslí, že tyto akcie cokoliv změní na současném nízkém objemu obchodování na pražské burze. "Podle mého názoru taková emise nepatří na hlavní trh," řekl ČTK.

Akcie Borealis byly doposud obchodovány na neregulovaném OTC trhu v USA. Akcie byly uvedeny na trh v roce 1969 a společnost má nyní několik tisíc akcionářů.

"Cílem vstupu na pražskou burzu je jednak naše snaha poskytnout akcionářům světově dostupnou a uznávanou platformu pro veřejné obchodování s akciemi Borealis a dále i stimulovat další rozvoj skupiny v oblasti nových technologií tím, že se pro Borealis mohou v ČR a střední Evropě naskytnout další příležitosti pro získání nových progresivních technologií," uvedl ředitel společností skupiny Borealis Rodney T. Cox.

Borealis je původem kanadská společnost, založena v roce 1968, která v roce 1998 přesídlila na Gibraltar. Původním předmětem činnosti firmy byl průzkum nerostných surovin. Následná expanze vedla k vytvoření celé skupiny firem pod jménem Borealis, která se nyní zaměřuje na vyhledávání a podporu vývoje technologií se zajímavým průmyslovým potenciálem a jejich následnou komercializaci. Skupina vlastní více než sto vydaných anebo vydání očekávajících patentů v letectví, kvantové fyzice, termálním managementu a výrobě tepla.

 

Právě se děje

Další zprávy