Poslanci: snižme daň na palivové dřevo

ČTK, Red EKO
24. 11. 2006 11:19
Praha - V době, kdy se kvůli rostoucím cenám plynu a elektřiny stále víc lidí uchyluje k topení dřívím, navrhují poslanci přeřadit ho do nižší sazby DHP.

Poslanci ČSSD a KDU-ČSL navrhují, aby palivové dřevo zařadila sněmovna do snížené, tedy pětiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Levněji by se tak mohly prodávat polena, špalky, dřevěné štěpky a piliny. Přeřazení palivového dřeva by připravilo státní rozpočet asi o 62 milionů korun. Předlohu dnes obdržela sněmovna.

Palivové dřevo bylo ještě do konce roku 2003 ve snížené sazbě. Při slaďování českých daňových předpisů s evropskými normami však bylo od 1. ledna 2004 přeřazeno do standardní sazby. Poté prudce stouply ceny podstatně klesla poptávka po těchto palivech.

"Zvýšení DPH na paliva na bázi dřeva se projevilo negativně i u českých výrobců kotlů, krbů a kamen, protože i jejich trh se tímto omezil," píšou předkladatelé v důvodové zprávě. Paliva na bázi dřeva jsou podle nich zařazena do snížené sazby DPH například v SRN, Rakousku a Itálii.

Nejen dřevo, ale i biomasu

"Bylo by velmi vhodné zařadit do snížené sazby DPH i ostatní paliva na bázi biomasy. Důvodem je enviromentální přijatelnost těchto paliv a také to, že paliva na bázi dřeva přestanou dříve či později na pokrytí poptávky stačit," soudí předkladatelé. Zařazení paliv z biomasy do snížené sazby však zatím neumožňují předpisy EU.

Návrh má zřejmě velkou šanci na to projít sněmovnou, protože kromě předkladatelů se pro vyjádřili i zelení, jejichž předsedu v této souvislosti před několika dny citovala televize Nova, když o návrhu informovala.

Poté, co v posledních letech prudce rostou ceny elektřiny i plynu, uchyluje se k topení dřevem stále více lidí - a to nejen na venkově.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Čím lidé topí? Dřevem, koksem, PET lahvemi
Přečtěte si reportáž z obcí, kde kvůli drahému plynu a elektřině topí lidé čímkoliv

Například firmy v okolí Prahy, které nabízejí palivové dříví, nestačí plnit objednávky a jejich zákazníci čekají i několik týdnů.

Zatím se bude zdražovat

"My zatím máme, ale zájem opravdu hodně stoupá," řekl Aktuálně.cz majitel firmy Slavík a syn z Mstětic u Prahy, která se obchodem s palivovým dřívím zabývá už osm let. "Od Nového roku budeme muset zdražit, protože i státní lesy, odkud bereme dřevo, zdražují. Kilogram u nás stojí tři koruny, půjdeme s cenou asi o padesátník nahoru," doplnil.

Zdražit se chystají i další obchodníci. Pokud by však návrh na nižší DPH prošel, mohla by se jeho cena skokem vrátit na loňskou úroveň.

 

Právě se děje

Další zprávy