Podpora podnikům má být průhlednější

David Koubek
2. 11. 2005 17:30
Praha - Vláda schválila návrh zákona o zprůhlednění veřejné podpory podnikům. Zákon ovlivní i podniky, které dostávají od státu kompenzace.

Nová pravidla by měla pomoci odhalit například nezákonně poskytnuté dotace. "Záměrem je dosáhnout co největší transparentnosti v obchodních vztazích mezi státem a státem vlastněnou firmou. Jde o to, aby stát jednal férově a nezneužíval své postavení," řekl místopředseda vlády Martin Jahn, který vládě návrh zákona předložil.

Na veřejnou podporu podnikům dohlíží v členských státech Evropské unie Evropská komise. Oblast již byla upravena, ale komise se rozhodla, že dohled zpřísní. "Novela je spíš technickou úpravou," vysvětluje poradce Martina Jahna Aleš Michl.

Zákon se netýká všech subjektů, ale jen těch, které mají obrat vyšší než 40 milionů eur (asi 1,2 miliardy korun). Dotkne se podniků, ve kterých má stát nebo kraje rozhodující vliv. Firmy jako ČEZ nebo České dráhy budou muset o penězích, které dostávají z veřejných rozpočtů, vést ještě podrobnější dokumentaci než doposud. K těmto údajům pak má přístup český antimonopolní úřad a Evropská komise.

Komisařka Evropské komise pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová bude mít větší kontrolu nad českými podniky, které dostávají veřejnou podporu
Komisařka Evropské komise pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová bude mít větší kontrolu nad českými podniky, které dostávají veřejnou podporu | Foto: EK

Evropské právo sice nezakazuje, aby podniky vlastnil stát, ale má zaručit, aby nebyla porušena hospodářská soutěž. Státy a samosprávy se tak musí chovat jako každý jiný soukromý investor a nezneužívat veřejných peněz. Nedovoluje navíc, aby stát poskytoval některým firmám nefér podporu.

Úprava se proto bude týkat i soukromých podniků, které dostávají z veřejných rozpočtů dotace nebo takzvané kompenzace. Mezi ně patří například právě provozovatelé veřejné dopravy, kterým stát a kraje platí náhrady za spoje, které jsou jinak ztrátové. Ti budou muset účtovat "dotované" činnosti odděleně od ostatních.

 

Právě se děje

Další zprávy