Podnikání ve Rwandě nebo Gruzii je snazší než v Česku

Tereza Holanová Tereza Holanová
30. 10. 2012 12:02
Příznivější prostředí než v Česku najdou byznysmeni v 64 zemích světa
Ranní káva nad Financial Times.
Ranní káva nad Financial Times. | Foto: Reuters

Praha - České podnikatelské prostředí je v celé střední Evropě nejméně přívětivé. Příznivější podmínky nemají pouze v Německu či Rakousku, ale také v Maďarsku, Polsku a na Slovensku. Vyplývá to ze zprávy Doing Business 2013, kterou každoročně publikuje Světová banka.

V rámci celého světa se Česko umístilo na 65. místě, lépe dopadly například Gruzie, Tunisko, Rwanda, Černá Hora, Panama nebo pobaltské republiky.

Na první tři příčky se dostaly Singapur, Hongkong a Nový Zéland, Slovensko skočilo 46., Maďarsko 54., Polsko obsadilo 55. pozici.

Kde se Česko "vyznamenalo"

Přímo založení podniku je v tuzemsku 140. nejsložitější ve světě. Vytvořit společnost tu trvá dvacet dní a je k tomu třeba devět kroků.

Česko "vede" také co do počtu procedur, které je nutné absolvovat, aby byznysmen získal stavební povolení. Zatímco v Hongkongu, Jihoafrické republice nebo na Novém Zélandu je jich šest, v Česku 33. Na povolení čeká zdejší podnikatel 120 dní.
 
Co do otevřenosti podnikatelského prostředí skončilo Česko v rámci starého kontinentu na 30. místě. Úvěr tu lze získat hůře než v 52 jiných státech.

Statistiky také ukázaly, že v České republice loni vzniklo nejméně firem za posledních pět let.

Co se zlepšilo

Snadnější je v Česku například vymáhání pohledávek, které si vyžádá pouze 27 kroků. Méně práce dá získat zpět peníze například v Irsku nebo ve Rwandě, naopak v Kosovu nebo Súdánu musí byznysmen zvládnout až 53 úkonů.

V souhrnu ale zdejší trh skončil na 79. pozici. Vymoct zpět prostředky, na které má podnikatel právo, trvá přibližně 610 dní.

Meziročně se v Česku podařilo zjednodušit registraci nemovitostí (země se umístila jako 27.). Celý proces trvá 24 dní a vyžaduje tři administrativní úkony. Stejně tak se urychlil zahraniční obchod díky tomu, že je celní prohlášení nově možné podávat elektronicky.

Světová banka srovnávala 185 trhů a zaměřila se na jedenáct ukazatelů - například dobu na vytvoření podniku, přístup k elektřině, získání stavebního povolení nebo ochranu investorů.


 

Právě se děje

Další zprávy