Plzeňsko a Ústecko bude přijímat digitálně do roka

rg
19. 11. 2007 14:30
Datum úplného vypnutí analogu ještě není známo
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák oznámil, že by v roce 2008 mohlo zcela skončit analogové vysílání na Plzeňsku a Ústecku a nadále by zde lidé přijímali pouze signál digitální. Informuje o tom server Finanční noviny s odvoláním na ČTK.

Plán přechodu z analogového na digitální vysílání, jenž má stanovit termíny, kdy se analogový signál vypne, chce ČTÚ zveřejnit ještě před Vánocemi. Zcela digitálně přijímají již od září lidé na Domažlicku.

Přepínání by mělo probíhat v ucelených oblastech, a to vždy ve dvou fázích. Nejprve se zapne dominantní digitální vysílač a signály poběží současně. Posléze se analogový dominantní vysílač vypne a digitálnímu signálu se začnou přizpůsobovat převaděče a další prvky sítě. Nejpozději příští týden by se k rozpisu kmitočtů, území a termínů měla vyjádřit Česká televize.

Datum, kdy se analogové vysílání vypne, není podle Dvořáka dosud stanoveno. Digitální novela však určuje, že se tak má stát mezi 10. říjnem 2010 a koncem roku 2012.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy