Philip Morris se stahuje, uzavírá další závod

Red eko, čtk
28. 5. 2007 12:27
V srpnu ve strážnickém závodě skončí 36 lidí

Strážnice - Tabáková společnost Philip Morris ČR se rozhodla pro další krok zpět. Na konci srpna firma uzavře svůj závod ve Strážnici a veškeré výrobní aktivity přenese do Kutné Hory.

Předloni už český Philip Morris zavřel svůj závod v Hodoníně. Společnost tak řeší klesající zisky a ztrátu pozic na trhu. Češi totiž stále více kupují levné značky cigaret.

ČTĚTE VÍCE:

"Firma se snaží zvýšit svoji konkurenceschopnost ve výrobě," řekl ČTK Jiří Mareček z oddělení vnějších vztahů. Dvě desítky lidí bez práce

Dvacet lidí ztratí práci

Reorganizace dopadne na 36 zaměstnanců strážnického závodu. Asi dvacet z nich přijde o práci úplně. Přibližně patnácti firma nabídne pracovní příležitost v Kutné Hoře. "Kromě finanční podpory se budeme snažit zaměstnancům co nejvíce pomoci při hledání nových pracovních příležitostí, ať už přímo v naší společnosti, nebo u jiných zaměstnavatelů sídlících v regionu. Při om budeme úzce spolupracovat s místním úřadem práce," uvedla ředitelka společnosti Anja Fiedlerová.

Všem pracovníkům, kteří nebudou moci pokračovat v práci pro Philip Morris v Kutné Hoře, nebo se sami rozhodnou odejít, nabídne firma kompenzační program nad rámec zákoníku práce i kolektivní smlouvy. Výše odstupného bude záviset na věku zaměstnance a délce jeho pracovního poměru ve firmě.

Foto: Jaroslav Jiřička

Mimořádné náklady spojené s konsolidací výroby se odhadují na více než 50 milionů korun. Jsou v tom zahrnuty jak výlohy na sociální program, tak na vyřazení majetku.

Strážnický závod a jeho infrastrukturu bude firma nadále využívat ke svým aktivitám na českém trhu.

Loňské konsolidované tržby, které vycházejí z konsolidovaných finančních výnosů Philip Morris ČR a její dceřiné společnosti Philip Morris Slovakia, se snížily o 14,9 procenta na deset miliard korun. Konsolidovaný zisk po zdanění klesl bezmála o třetinu na 1,9 miliardy korun.

Philip Morris ČR patří do skupiny Philip Morris International, která je součástí americké potravinářské a tabákové skupiny Altria.

 

Právě se děje

Další zprávy