Penta v Česku chystá miliardové investice do realit

Hana Vorlíčková
11. 6. 2007 12:50
Penta už začala stavět na Slovensku

Praha - Česko-slovenská skupina Penta Investments plánuje razantní vstup na místní realitní trh. V rozhovoru pro Aktuálně.cz to potvrdil Marek Dospiva, šéf společnosti.

"V Česku chystáme opravdu ambiciózní developerské projekty. Kvůli tomu jsme postupně vytvořili i zcela samostatnou divizi, která se zabývá jen developmentem. První projekt by se měl začít stavět již příští rok," říká. Penta chce stavět kanceláře, byty, obchody i zábavní centra.

Start na Slovensku

Skupina již rozjela výstavbu velkých projektů na Slovensku. V tuto chvíli počítá u našich sousedů celkem s investicemi ve výši téměř půl miliardy eur /více než 13 miliard českých korun/. "S obdobnými projekty počítáme i  v Česku ," říká Dospiva. Jen pro srovnání: Jeden z největších nákupních domů v Praze Obchodní centrum Chodov stál přibližně čtyři miliardy korun.

Největší slovenský projekt Penty The Port vzniká v Bratislavě. Na území mezi dálnicí D1 a Devonskou Novou Vsí se staví celá nová čtvrť. Budou tam nákupní zóny, centrum pro volný čas,  kancelářské budovy i bytové domy. První fáze projektu by se měla začít stavět   začátkem příštího roku a počítá se v ní s investicí 280 miliónů eur.

VÍCE O PENTĚ:

Případných poklesů výnosů na realitním trhu, které se zčínají projevovat v západní Evropě se Marek Dospiva nebojí. Nemovitosti podle něj stále patří mezi nejlepší investice. "Nemám strach z developerů, kteří do Česka přicházejí ze západní Evropy  a  Ameriky. Uměli jsme se prosadit na Slovensku, dokážeme to i v Čechách," říká.

Penta Investments působí v současnosti v České republice, na Slovensku a Polsku. Skupina ale zvažuje expanzi i do dalších států. "V Rusku jme již otevřeli  pobočku  a naši lidé důkladě  analyzují místní trh. V této zemi nás zajímá především  private  equity a development. V Moskvě proto komunikujeme s místními bankami a s jednou silnou investiční skupinou," říká Dospiva. Podle něj je v Rusku hodně investičních příležitostí, které je nutné využít.           

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy