Penta chce do Čech přivést polské obchody

Red eko, čtk
31. 5. 2007 11:44
Penta koupila 1800 obchodů Žabka

Praha - Česko-slovenská investiční skupina Penta  vstupuje na polský maloobchodní trh. Za zhruba 3,7 miliardy korun koupí síť více než 1800 tamních obchodů Žabka.

Penta se na tom dnes dohodla se společnostmi AIG Global Investment Group a Switalski & Synowie. Jde zatím o největší akvizici Penty mimo český a slovenský trh, řekla dnes ČTK mluvčí společnosti Jana Studničková. Transakce by měla být dokončena v letních měsících po schválení polským antimonopolním úřadem.

Vedení Penty nevylučuje, že maloobchodní řetězec Žabka v budoucnu expanduje i do Česka a Slovenska.

"Síť prodejen Žabka byla založena v roce 1999 a během osmi let získala na polském maloobchodním trhu významné místo," uvedla Studničková. Prodejny Žabka mají průměrnou rozlohu 80 metrů čtverečních a kromě potravin a nápojů nabízejí i terminálové služby, jako je dobíjení mobilních telefonů nebo placení složenek.

Stovky prodejen navíc

Žabka má v Polsku více než 1800 prodejen a ještě před vstupem Penty management tohoto obchodního řetězce plánoval postupné rozšíření sítě na 2500 prodejen.

"Tuto strategii nejen zachováme, ale rádi bychom tento prodejní model přenesli i do okolních zemí. První studie proveditelnosti k možné expanzi Žabky proběhnou v Česku a na Slovensku," prohlásil investiční ředitel Penty Jozef Janov.

Skupina Penta v Česku vlastní například Aero Vodochody, síť lékáren či společnost MobilKom, která nedávno spustila komunikační síť U:fon.

Střed Evropy jako cíl

"Vstup do Žabky přesně zapadá do naší dlouhodobé strategie expanze do dalších zemí střední a východní Evropy," řekl Marek Dospiva ze společnosti Penta, která v Polsku provozuje sázkovou kancelář Profesjonal a síť lékáren Dr. Max.

"Žabka toto naše portfolio perfektně doplňuje a současně nám díky synergickým efektům umožňuje dál rozvíjet retailové aktivity jak v Polsku, tak i v dalších zemích," podotkl Dospiva.

Penta se věnuje akvizici velkých a středně velkých firem z ČR a Slovenska. Restrukturalizuje je a obvykle během tří až pěti let prodá investorům. Skupina Penta nyní spravuje aktiva v hodnotě 860 milionů eur, tedy 24,1 miliardy korun a zaměstnává více než 13 tisíc lidí. Majiteli holdingu jsou podnikatelé Marek Dospiva, Jaroslav Haščák, Martin Kúšik, Jozef Oravkin a Jozef Špirko.

 

Právě se děje

Další zprávy