Penta dobývá polský trh, otevře tam pobočku

hpv
22. 10. 2007 16:00
Příští rok má vyrůst ve Varšavě

Praha/Varšava - Československá investiční skupina Penta rozhodla, že otevře v Polsku svou první pobočku.

"Dojde k tomu asi v první polovině příštího roku ve Varšavě," uvedla pro deník Aktuálně.cz Jana Studničková, mluvčí společnosti.

"Polsko je země s obrovským potenciálem pro private equity," říká investiční ředitel Penty Jozef Janov, který má vybudování pobočky v Polsku na starosti.

Penta již nyní ovládá v Polsku čtyři společnosti. Jde především o sázkovou kancelář Profesionál, což je holdingová sestra Fortuny a po celé zemi má kolem 400 poboček.

Pod Pentu spadá i mezinárodní síť lékáren Dr. Max, kterých je v Polsku v současnosti asi čtyřicet. Koncem letošního května československá skupina koupila síť s téměř dvěmi tisíci obchody Žabka. Provozovatel virtuálního mobilního operátora MEC (Mobile Entertainment Company) pak bude spuštěn v roce 2008.

Pobočka v Polsku má mít pro začátek asi deset zaměstnanců.

Penta chce expandovat i v Česku. V současné době sestavuje tým lidí, kteří se budou věnovat developmentu. Do čela nově vznikajícího developerského týmu již nastoupil Petr Palička, který dříve působil jako generální ředitel společnosti Bovis Lend Lease pro Českou a Slovenskou republiku. 

V současné době je Penta mezi širokou veřejností známá především kvůli kauze pozemků u letiště Praha Ruzyně a telekomunikačnímu operátorovi U:fon.

Skupina Penta dosáhla v roce 2006 konsolidovaného zisku ve výši 183 milionů eur. Na hospodářských výsledcích se podílely mimo jiné prodej společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava nebo firmy Slovalco a Závody SNP.

 

Právě se děje

Další zprávy