Pecina 'větří' kuřecí kartel

Red eko, čtk
12. 1. 2007 11:25
Brno - Antimonopolní úřad si pořádně posvítí na chovatele drůbeže. Podezírá je z toho, že se dohadovali na cenách.
Šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina
Šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina | Foto: Aktuálně.cz

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dnes prostřednictvím svého šéfa Martina Peciny oznámil, že zahájil správní řízení s několika tuzemskými chovateli drůbeže. Podezřívá je z kartelové dohody při určování cen.

Šestice firem v polovině prosince vyzvala ostatní chovatele, aby přestali dodávat na český trh maso, pokud budou dál za kilogram drůbeže dostávat méně než 20 korun.

Producenti drůbežího teď dostávají za kilogram živé váhy asi 19 korun. Výkupní cena zůstávala stejná, i když firmy v posledních týdnech minulého roku utratily asi o 1,50 koruny víc za krmivo a energie. Chovatelé se tak shodují, že za kilogram by potřebovali 21,50 až 22 korun.

Firmy v čele s Agrodružstvem Jevišovice proto v prosinci vydaly společné prohlášení, ve kterém vyzvaly ostatní chovatele, aby od ledna neprodávali drůbež pod 20 korun za kilogram. Tvrdily přitom, že budou maso prodávat do zahraničí, kde je po něm poptávka a výkupní ceny jsou vyšší.

Antimonopolní úřad hned po vydání prohlášení upozornil, že by se společnosti mohly dopustit nezákonného kartelu. Producenti kuřat naopak viní z porušení zákona o hospodářské soutěži obchodní řetězce. Záměrně prý drží nízké ceny. Agrární komora chce proto iniciovat novelu zákona o hospodářské soutěži, která by některé praktiky řetězců omezila.

Pecinův úřad se kartelovými dohodami zabývá celkem často. Nejčerstvěji se rozhodovalo o pekárenském kartelu.

Společnosti Delta pekárny, Penam a Odkolek nakonec nemusí zaplatit pokutu ve výši 52,8 milionů korun za údajný kartel.

Brněnský krajský soud třetího ledna zrušil příslušné rozhodnutí ÚOHS.

Stejný senát už podle ČTK dříve zrušil i verdikt ÚOHS o samotné kartelové dohodě.

Antimonopolní úřad byl přesvědčen, že trojice pekárenských společností se spolu dohodla na cenách. Už v roce 2003 proto udělil těmto velkým producentům pečiva pokutu ve výši 120 milionů korun.

Kartel měl vypadat zhruba takto: Firmy se vzájemně informovaly, jaké ceny "nasadí" pro odběratele. Poté všechny dosáhly toho, že mohly zvýšit ceny a přitom si zachovat svůj podíl na trhu.

Pekárny se proti pokutě odvolaly. Pokuta byla následně snížena na 66 milionů korun.

Ani s tím se však tři největší domácí pekárny nesmířily a podaly další rozklad. Výsledek? Měly zaplatit 52,8 milionů, tedy o polovinu méně, než činila původní pokuta.

"Úřad původně správně zohlednil závažnost protisoutěžního jednání, ale ne délku jeho trvání," vysvětlil letos v létě šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina důvody, proč sankce snížil.

Nyní musí jeho úřad znovu v kauze rozhodnout: Musí vyměřit novou pokutu. A případně podat proti verdiktu kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Spor už povede s pouhými dvěma firmami. Mezitím se totiž dvě z potrestaných společností spojily. V březnu úřad povolil propojení Delta Pekáren a firmy Odkolek.

 

Právě se děje

Další zprávy