Pecina: Když vracet poplatky, tak přímo lidem

Tomáš Fránek
21. 10. 2008 16:38
Proti zákonu nepůjdeme, odvětil Rath
Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Brno - Do povolebního sporu o placení či neplacení zdravotních poplatků vstoupil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Jeho šéf Martin Pecina prohlásil, že pokud se kraje rozhodnou vracet lidem poplatky, musejí peníze vracet přímo lidem, ne nemocnicím.

Podle ÚOHS je tak možné předběžně konstatovat, že pokud budou krajské úřady kompenzovat tyto poplatky přímo občanům a nikoliv zdravotnickým zařízením, k diskriminaci zdravotnických zařízení tak nedojde. "Poplatky je třeba koncipovat jako příspěvek občanům, a proto by z hlediska veřejné podpory neměl být žádný problém," stojí v prohlášení.

Při vracení poplatků nesmí zvýhodňovat krajské nemocnice. "Pokud by poplatky vracely jen v krajských nemocnicích, jak plánují, mohly by se vystavit riziku veřejné podpory a o takovém systému by musela rozhodovat Evropská komise," řekl Pecina.

Plány neměníme, vzkázal Rath

ČSSD, která zvítězila ve všech krajích, plánuje, že by za pacienty z krajských nemocnic platil přímo krajský úřad. Kromě Středočeského kraje chtějí proplácet všechny poplatky v krajských nemocnicích také lídři vítězné ČSSD na jižní Moravě a v Pardubickém kraji.

V Karlovarském, Plzeňském a Olomouckém kraji a na Vysočině si pacienti i nadále budou hradit poplatky za pobyt na nemocničním lůžku. V Královéhradeckém kraji mají být od poplatků osvobozeni jen senioři a děti.

"Na svém plánu nic neměníme," nechal se v České televizi slyšet kandidát na hejtmana Středočeského kraje David Rath. "Když bude vznikat ta konkrétní technická část návrhu, tak nepochybně to s Antimonopolním úřadem zkonzultujeme," vysvětlil. "Sociální demokracie splní svůj slib," vzkázal voličům.

Sociální demokraté vyloučili, že by svůj plán prosazovali navzdory zákonu. "To ani nemůžeme," citoval server České noviny možného libereckého hejtmana Stanislava Eichlera.

 

Právě se děje

Další zprávy