Bude se platit u lékaře? Rozhodne se až po volbách

Martina Macková
2. 10. 2008 14:23
Výbor nedoporučil opoziční zákon, ani jiné verze
Exministr zdravotnictví David Rath skončil po 37 minutách. "Vláda Mirka Topolánka škodí naší republice, vláda Mirka Topolánka škodí drtivé většině našich občanů, vláda Mirka Topolánka je ostudou naší země, vláda Mirka Topolánka je tady přes čas a měla by odejít."
Exministr zdravotnictví David Rath skončil po 37 minutách. "Vláda Mirka Topolánka škodí naší republice, vláda Mirka Topolánka škodí drtivé většině našich občanů, vláda Mirka Topolánka je ostudou naší země, vláda Mirka Topolánka je tady přes čas a měla by odejít." | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Koalici se dnes znovu nepodařilo přepsat opoziční návrh na uzákonění výjimek ze zdravotních poplatků.

Vládním stranám nakonec při neúčasti několika poslanců chyběl jeden hlas, opět Ludvíka Hovorky, který prosazuje vlastní návrh.

Zdravotní výbor diskutoval o zákonu, který minulý týden překvapivě opozice prosadila do dalšího schvalovacího procesu díky hlasům koaličních rebelů Ludvíka Hovorky (KDU-ČSL) a Olgy Zubové (SZ). Návrh Davida Ratha z ČSSD počítá s výjimkami pro děti do 18 let, důchodce a rodiny s nízkými příjmy.

Rozhodne plénum, po volbách

O tom, kdo a jak bude nakonec platit poplatky dál a kdo už ne, rozhodne sněmovna bez doporučení. A po volbách. Zdravotní výbor totiž nepřijal žádné usnesení.

Zvlášť ODS, která je nyní uprostřed rebelie svých i koaličních poslanců, na to spoléhá. Postoj ČSSD se také může lehce změnit. Přece jen - zdravotní poplatky jsou jejím klíčovým předvolebním tématem. A otázkou je, jak volby dopadnou pro malé strany.

To vše může plénum při konečném hlasování přerozdělit. O čem se ale bude hlasovat? Na stole budou tři verze.

První je zmiňovaná opoziční, neboli Rathova. Je pravděpodobné, že pro tuto variantu bude i po volbách hlasovat opozice jednotně. Dnes pro ni přesně takto hlasovali opoziční členové.

Některým lidovcům se nechce hlasovat s koalicí

Druhou verzi, kterou navrhuje poslanec Boris Šťastný (ODS), podpoří ODS a někteří lidovci i zelení. Mnozí lidovci ovšem podle zjištění Aktuálně.cz zatím váhají, zda pro tuto verzi zvednou ruku, přestože se na této podobě novely dohodla koalice.

Boris Šťastný, lékař a poslanec, v redakci Aktuálně.cz
Boris Šťastný, lékař a poslanec, v redakci Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát

Šťastný do novely zařadil udělení výjimky pro děti do šesti let a snížení limitu z pěti na tři tisíce korun, po jehož překonání už pacient nebude žádné poplatky platit. Návrh ovšem počítá i se sankcí pro zdravotní zařízení, které nevybere od pacientů poplatky, nebo je vybere protizákonně.

"Pokud bude uzákoněno, že za chybu může pojišťovna ukončit bez výpovědní lhůty smlouvu, je to likvidační paragraf a dá se zneužít," míní někteří lidovci a nově také poslanci ČSSD.

Dnes pro Šťastného variantu hlasovali na výboru pouze členové ODS a jeden z lidovců.

Hovorkova vize

Třetí variantu bude prosazovat lidovec Ludvík Hovorka. Podle jeho verze by neměly platit poplatky děti, důchodci a rodiny s příjmy ve výši jeden a půl násobku životního minima.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v předsálí poslanecké sněmovny.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v předsálí poslanecké sněmovny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Navíc by nevybrané poplatky měly lékárnám uhradit pojišťovny. Platit by se ale mělo za pobyt v nemocnici a za pohotovost.

Pro tuto verzi byl dnes ve zdravotním výboru ovšem jen její tvůrce - poslanec Hovorka, který znovu nepodpořil návrh kolegy Ratha. Hlasovat pro koaliční verzi ale také nechce, protože ji nepokládá za dobrou. "Koaliční dohoda to sice je, ale je to málo," řekl Aktuálně.cz Hovorka.

Julínek raději odešel

Na jednání výboru přišel osobně i ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Po několika střetech s předsedou Davidem Rathem (ČSSD) ale jednání opustil. Poslanci ODS pak nechali hlasovat o tom, jestli by Rath měl dál vést jednání.

"Poplatky fungují, občané s nimi nemají problém. Ale zdravotnictví se stalo volebním tématem," řekl ministr poslancům a varoval je, že další výjimky budou znamenat výpadek v řádu miliard korun.

"Ekonomické dopady nejsou důvodem pro to, aby české zdravotnictví muselo trvat na placení poplatků od všech," kontroval poslanec Jaromír Chalupa (ČSSD).

 

Právě se děje

Další zprávy