Orlová dostala vysokou pokutu za zakázku

Tomáš Fránek
18. 11. 2005 14:20
Brno - Pokuta ve výši osmdesáti tisíc korun je letos třetí nejvyšší, kterou města nebo obce za chyby při zadávání veřejných zakázek dostaly.

Vyšší pokuty letos než radnice v Orlové zaplatily Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže  obec Dolní Třebonín (300 tisíc korun ) a městská část Brno Žabovřesky (150 tisíc korun). Radnice v Orlové dostala pokutu za porušení zákona  při výběrovém řízení na dodatečné práce při stavbě budovy městské knihovny. Šlo o práce za téměř šest a půl  milionů korun a radnice na ni nevypsala výběrové řízení.

Tím podle antimonopolního úřadu vyloučila konkurenční prostředí. "Nelze vyloučit, že zadáním veřejné zakázky v otevřeném nebo užším zadávacím řízení by zadavatel mohl uskutečnit veřejnou zakázku za výhodnějších podmínek, čímž by došlo k úspoře veřejných prostředků. Postup, kdy zadavatelé zvolí k zadání veřejné zakázky jednací řízení bez uveřejnění je jedním z nejzávažnějších porušení zákona," uvedl antimonopolní úřad v rozhodnutí, které má deník Aktuálně k dispozici.
 
Radnice v Orlové se brání tím, že podle jejího názoru splnila všechny podmínky pro zadání bez veřejné soutěže.
 
Podle nevládní organizace Transparency International, která oblast veřejných zakázek sleduje, jsou výběrové řízení vypisovaná městy často neprůhledné a podléhají klientismu. Transparecy kritizuje vazby politiků a stavebních firem. Především menší města a obce často rozdělují zakázky bez výběrových řízení předem vybraným firmám.

Zákon neporušují jen obce a města

Soutěže kvůli chybám zadání podle nových rozhodnutí antimonopolního úřadu musí zopakovat ministerstvo zemědělství a státní agentura na podporu obchodu Czechtrade. Ministerstvo zemědělství musí znovu vyhodnotit zakázku na letecké vápnění Jizerských hor, Orlických hor a Šumavy. Czechtrade zase znovu vybrat dodavatele letenek.

Pokuty za porušení zákona jsou v Česku nízké. Loni úředníci antimonopolního úřadu z 244 podnětů zahájili 92 správních řízení, celkové pokuty činily 1,46 milionu korun. O rok dříve bylo správních řízení asi o sto více a pokuty téměř dvakrát vyšší. Nejvyšší pokuta dosáhla šest set dvaceti tisíc korun a dostalo ji Ředitelství silnic a dálnic.

Například na Slovensku ale úřad, který má na starosti kontrolu veřejných zakázek, výrazně přísnější. Letos tak udělil nejvyšší pokutu ve výši dvanácti milionů slovenských korun, a to ministerstvu vnitra za nákup techniky.

 

Právě se děje

Další zprávy