Ombudsman: Nejvíc stížností - konkurzy

Tomáš Fránek
17. 12. 2006 0:00
Brno - Problémy s dlouhým vypořádáváním majetku zkrachovalých firem a podniků se soudům nedaří řešit a věřitelé často marně čekají na peníze.
Ombudsman Otakar Motejl
Ombudsman Otakar Motejl | Foto: Ludvík Hradilek

Vypořádání konkurzu v Česku trvá kolem pěti let, výjimkou ale nejsou ani případy, které se vlečou i více let. "Jsou to i případy, kdy konkurz trvá osm let," řekla Aktuálně.cz Olga Němečková z kanceláře Veřejného ochránce práv.

To potvrzují i případy některých konkurzů. Přes jedenáct let tak trvá vypořádání majetku Zemědělského družstva Proseč.

Marné čekání

Sedm let marně čekají na peníze klienti zkrachovalé Pojišťovny Morava, jediné pojišťovny, kterou položily povodně v roce 1997.

Osm soudních sporů o přiznání pohledávek, nedokončený prodej bytů a restituce brzdí také uzavření už pět let trvajícího konkurzu Škody a.s., největšího krachu v Plzeňském kraji.

A podle zjištění právníků z ombudsmanovy kanceláře, kam ročně přijde několik desítek stížnosti na zdlouhavé a bez konkrétního výsledku trvající konkurzní řízení, na tom mají vinu jak konkurzní správci a soudci, tak v některých případech i samotní věřitelé.

Dlouho tak trvají konkurzy v případě, kdy zkrachuje fyzická osoba, problémy jsou také při konkurzech investičních a finančních společností.

"Průtahy jsme také zaznamenali třeba u konkurzu zemědělských družstev. Tam bývá často problém vůbec zbývající majetek družstva rozprodat (není ani poptávka) v dražbě," uvedla Němečková.

Co konkurzy podle ombudsmana zdržuje a protahuje? Je to velký počet věřitelů, soudní spory o majetek zkrachovalých firem nebo liknavý postup správců konkurzní podstaty.

"Pak se samozřejmě vyskytnou další běžné nedostatky, jako je liknavost znalců, manipulace se spisem, průtahy soudce či soudní kanceláře, doručování, změny správců nebo soudců," řekla Němečková.

Úřad ombudsmana v Brně
Úřad ombudsmana v Brně | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Za závažné pochybení ombudsman považuje také to, že soudy často nevyřizují stížnosti lidí na průtahy v konkurzních řízeních a pouze takové dopisy zařazují do spisu.

Za uplynulých pět let dostala ombudsmanova kancelář celkem na 1500 stížností na průtahy v soudním řízení. Zjistilo se, že každá desátá byla oprávněná. Stížnosti na délku konkurzů jsou přitom jedním z nejčastější typů stížností.

Konkurzů znovu přibývá

Kvůli průtahům v soudním jednání při projednávání konkurzů zatím v kárném řízení přišla o talár jedna soudkyně. Nejvyšší soud zbavil funkce královéhradeckou soudkyni Petru Huškovou, která několik měsíců nechala stát desítky svých případů.

Hušková neudělala za dvaadvacet měsíců žádné kroky ve 24 obchodních a 22 konkurzních případech, které měla přidělené.

V Česku bylo loni prohlášeno 1205 konkurzů, nejméně od roku 1999. Od ledna do září letošního roku bylo prohlášeno 904 konkurzních řízení a odborníci odhadují, že poprvé od roku 2001 se počet konkurzních řízení může zvýšit.

Více než třetina prohlášených konkurzů se letos za leden až září týkala firem zabývajících se obchodem a opravami.

A největší hrozba prohlášení konkurzu se podle analýzy společnosti Coface Czech letos v Česku vznáší nad podniky z odvětví dopravy, skladování a spojů.

Na své peníze čekají věřitelé často roky bezvýsledně
Na své peníze čekají věřitelé často roky bezvýsledně | Foto: Jiří Kropáček

"K nejbezpečnějším odvětvím naopak patří veřejné a sociální služby a také finanční služby," uvedl ředitel Coface Czech Radek Laštovička.

Situaci v Česku má výrazně u nově prohlášených konkurzů zlepšit nový zákon, který začne platit od července příštího roku. Nový zákon má výrazně zrychlit a zjednodušit konkurzní řízení, nově zavádí i takzvané osobní bankroty.

Lidé, kteří nezvládají splácet půjčené peníze, se podle nového zákona po dohodě s věřiteli a s posvěcením soudu mohou rozhodnout pro jednu ze dvou variant: buď prodají svůj majetek a získanými penězi zaplatí část dluhů (minimálně třicet procent), zbytek pak už platit nemusí.

Nebo si dlužníci svůj majetek nechají, ale pět let budou odvádět z platu většinu peněz věřiteli, ponechají si jen životní minimum. Po pěti letech se dluh smaže.

 

Právě se děje

Další zprávy