OKD škrtá miliardy. První na řadě jsou zaměstnanci

Zuzana Kubátová Kateřina Vokurková Zuzana Kubátová, Kateřina Vokurková
31. 5. 2013 6:19
Odboráři budou bojovat za zachování platů pro víc než 12 tisíc zaměstnanců OKD

Praha - Na průmyslové Ostravsko začíná plnou vahou dopadat krize. Těžební společnost OKD, jež zažívá nejhorší období od privatizace, osekává investice, chystá snižování mezd a propouštění stovek lidí. Doly, kontrolované miliardářem Zdeňkem Bakalou, potřebují letos uspořit celkem 2,5 miliardy korun.

Razantní škrty se dotknou téměř všech oblastí vyjma bezpečnosti práce. Jako první přišly na řadu úspory v personální oblasti. Jak online deníku Aktuálně.cz řekl generální ředitel OKD Ján Fabián, krácením mezd a propouštěním chce firma v letošním roce uspořit 750 milionů korun.

Platy se sníží o desetinu

Prvních 544 lidí - manažerů, techniků a úředníků se smluvním platem - už bylo nuceno kývnout na snížení výplat o deset procent. Stejnou úsporu vedení OKD požaduje i po všech dalších více než 12 tisících zaměstnancích. Znamenalo by to, že lidé přijdou o pololetní prémie vyplácené na dovolenou a na Vánoce. To už ale musí schválit odbory - a ty jsou proti.

Pokud by odbory na desetiprocentní platový pokles přistoupily, snížil by se průměrný výdělek zaměstnanců ze současných zhruba 37 tisíc (tj. oficiální firemní údaj, včetně všech přídavků) pod 34 tisíce. „Desetiprocentní pokles absolutně nemůžeme akceptovat," říká Jaromír Pytlík, odborový předák Sdružení hornických odborů.

„Na úterní vyjednávání přišlo vedení OKD s návrhem zrušit přídavek na dovolenou a snížit v závislosti na zisku i přídavek na Vánoce. To nepřipustíme," dodává odborový předák.

Odmítavou reakci odborářů potvrdil i Ján Fabián. „Nyní se bavíme o podmínkách, dostáváme se ke konkrétním návrhům, nad nimiž jsme schopni diskutovat," doufá v kompromisní dohodu ředitel.

Další kolo jednání se chystá na pátek, odboráři jdou ale na páteční schůzku odhodláni neustoupit. „Budeme bojovat za zachování přídavků. Jsme nejvýš ochotni akceptovat rozložení přídavku na dovolenou do dvou plateb, v červnu a v říjnu," řekl Pytlík.

Pokud se dohoda nepodaří, zůstanou podle Pytlíka v platnosti závazky z kolektivní smlouvy pro rok 2012. Jestli firma nebude schopna mzdy vyplácet podle znění kolektivní smlouvy, hrozí i žaloby. Času na dohodu ale moc nezbývá, o výplatě příspěvku v červnu se musí rozhodnout do poloviny příštího týdne.

První půjdou agenturní zaměstnanci

Nejde ale jen o mzdy. V OKD už začalo výrazné snižování stavu zaměstnanců.

OKD se od začátku letošního roku zbavily několika stovek agenturních zaměstnanců, další stovky přijdou o práci v následujících měsících.

V současné době využívají OKD přes 3,5 tisíce takzvaných kontraktorů. Většinu, zhruba 70 procent, tvoří Poláci, čtvrtinu místní lidé z regionu, zbytek je ze Slovenska.

„Snižování stavu agenturního personálu nám přinese úsporu kolem 125 milionů korun nad rámec původního plánu," odhaduje Ján Fabián.

Jenomže na řadu přijde i rušení pracovních míst přímo v OKD. Bezprostředně ohroženo je zhruba 1500 pracovníků administrativy, řízení a techniků. Právě do těchto řad firma namíří škrty jako první. Oznámeno bylo zatím propuštění 200 lidí z této sféry.

Další rušení míst přijde se změnou struktury řízení jednotlivých dolů. Vedení předpokládá, že se řada činností bude centralizovat. Práce zajišťovaná dnes „bílými límečky" na šachtách přejde zčásti na ředitelství OKD.

O další konečné struktuře ve firmě rozhodnou výsledky zátěžových testů na šachtách, které v současné době v OKD probíhají. „Musíme OKD zcela nově nastavit," říká Fabián.

Který důl zavřít?

Další úbytek zaměstnanců přinesou i chystané škrty v investicích a snižování těžby. To má podle Fabiána ještě letos snížit náklady OKD o půl miliardy.

„Nebudeme omezovat investice týkající se bezpečnosti - to v žádném případě," ubezpečuje Fabián. Zato se mění rozvojové plány. OKD se už rozhodlo neprohlubovat důl ČSA. V zemi tak zůstanou čtyři miliony tun uhlí - prostě se je nevyplatí vytěžit. Podle Fabiána to tvoří jen zlomek zásob OKD, celkově má firma v této oblasti k dispozici okolo 30 milionů tun uhlí.

Původně chtěly OKD rozšířit těžbu pod karvinskou průmyslovou zónu a část Karviné zvanou Staré Město. „Důl nebudeme prohlubovat, a těžba tak zasáhne menší území," říká Fabián. OKD tím zároveň vyřeší své spory s městem a s ochránci přírody, kteří upozorňovali na ekologické dopady rozsáhlejší těžby.

Není ale jisté, že investiční škrty skončí neprohloubením karvinského dolu. Ve hře zůstává zavření některých šachet, nebo alespoň jejich částí. Experti už jako jednoho z kandidátů na uzavření označili celý karvinský důl ČSM. „Neznamená to ale, že doly, kde nebudeme sami těžit, určitě zavřeme. V úvahu také přichází jejich prodej," říká mluvčí OKD VladislavSobol.

Ta už nabídla k prodeji sesterskou firmu OKD - Ostravsko-karvinské koksovny OKK.

Stejně jako v případě OKK by nejpravděpodobnějším zájemcem o šachty OKD byli polští těžaři, kteří působí v severní části téže uhelné pánve, tedy v těsném sousedství OKD. Původně přitom Zdeněk Bakala s partnery počítal s tím, že naopak on bude expandovat do polského hornictví a skupovat tamní firmy.

„Omezení investic počítá s celkovou úsporou 500 milionů korun, tedy včetně nákupu strojů a zařízení," vypočítává Fabián.

Značné škrty se dotknou i sponzoringu a charitativních akcí. Například příspěvek do nadace OKD bude pro letošní rok pouze 2,5 milionu korun oproti loňským 73 milionům. „Z dřívějších let má nadace rezervy, takže budeme v podpoře regionu, byť omezeně, pokračovat," slibuje Fabián s tím, že podpora hornických sirotků v rámci Občanského sdružení svatá Barbora nijak omezena není.

Ve ztrátě dvě miliardy

Majitelka OKD, společnost New World Resources, se v prvním čtvrtletí propadla do čisté ztráty 80 milionů eur (asi dvě miliardy korun). Ve stejném období loňského roku byla přitom v zisku šest milionů eur.

Na skupinu výrazně dopadla krize na trhu s uhlím, která se začala zhoršovat již v roce 2011. V potížích je celý segment. Podle odborníků se k podobným úsporným opatřením budou muset v brzké době uchýlit například polští těžaři.

Na základě těchto výsledků NWR přehodnotila celoroční prognózu produkce uhlí. Ta by se měla dostat oproti předpokládaným 10 až 11 milionům tun na úroveň 9 až 10 milionů tun.

Fotoreportáž: Z dolu Darkov do havířské knajpy Baník v Karviné

 

Právě se děje

Další zprávy