NWR hlásí obří ztrátu, sníží mzdy a prodá koksovnu

ČTK ČTK
16. 5. 2013 11:35
New World Resources se ve čtvrtletí propadla do ztráty dvou miliard korun

Praha - Těžební společnost New World Resources (NWR), která je majitelem černouhelné firmy OKD, se letos v prvním čtvrtletí propadla do čisté ztráty 80 milionů eur (asi dvě miliardy korun). Ve stejném období loňského roku měla čistý zisk šest milionů eur.

Společnost kvůli slabším hospodářským výsledkům mimo jiné snižuje mzdy o deset procent a hodlá prodat ostravskou koksárenskou společnost OKK. K ziskovosti se chce vrátit v příštím roce.

NWR chce krátkodobými opatřeními získat 100 milionů eur. Kromě plošného snížení platů počítá také s odprodáním zásob 500 tisíc tun energetického uhlí v hodnotě 15 milionů eur. Sníží také na letošní rok plánované investice o 20 milionů eur, mimo jiné odloží investice v oblasti přípravy vybraných porubních bloků.

Firma rovněž zvažuje, že prodá některé své provozy. Už připravuje prodej koksárny OKK, která znamenala vysokou kapitálovou zátěž. Ta zaměstnává cca 700 lidí. Prodaná by měla být ještě letos. "Očekáváme poměrně velký zájem. Cenu by měla určit soutěž mezi zájemci," uvedl finanční ředitel Marek Jelínek.

Část lidí přijde o práci

NWR hodlá rovněž provést zátěžové testy, aby mohla vybrat jednotlivé doly, nebo sekce jednotlivých dolů, kde by mohla buď zastavit provoz, nebo je odprodat. Podle Jelínka ale neuvažuje o prodeji projektu Debiensko, i když se práce na otevření dolu zastavily.

Společnost se chystá zároveň zjednodušit strukturu své dcery OKD, kde by měla snížit stav administrativních pracovníků. Úsporná opatření zároveň nemají znamenat zastavení případných akvizic nových dolů.

Podle Jelínka nelze v současnosti říci, kolik zaměstnanců v Česku společnost propustí, nicméně změnami v personální oblasti chce získat kolem 40 milionů eur.

Letos vytěžíme méně

Společnost přehodnotila své letošní výrobní cíle. Nyní plánuje vytěžit devět až deset milionů tun uhlí, původní plán pro letošní rok byl o milion tun vyšší. U výroby koksu NWR zachovala roční cíl 800 tisíc tun.

Cílem úsporných opatření je mimo jiné snížit náklady na produkci jedné tuny koksovatelného uhlí ze 100 na 80 eur, což je jeho současná prodejní cena. Zároveň by se příští rok měl zvýšit podíl produkce koksovatelného uhlí na úkor energetického ze současných 50 na 60 procent. Těžba energetického uhlí by se v budoucnu měla stát jen vedlejším produktem těžby koksovatelného uhlí.

Výnosy NWR v prvním čtvrtletí meziročně klesly o 31 procent na 240 milionů eur. Společnost vykázala ztrátu i v provozním výsledku před odpisy (EBITDA). V prvním čtvrtletí ztráta činila 22 milionů eur, loni to byl zisk 54 milionů eur.

Předseda představenstva NWR Gareth Penny k výsledkům řekl, že se situace na celosvětovém trhu s uhlím začala zhoršovat už v roce 2011 a v nastoleném trendu pokračuje i letos. "Trhy s uhlím po celém světě se potýkají s jednou z nejhlubších a nejdelších korekcí trhu za posledních 30 let," uvedl Penny.

New World Resources, která má sídlo v Amsterodamu, je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Patří jí mimo jiné černouhelná společnost OKD. New World Resources patří firmě BXR, která má v těžební společnosti téměř dvoutřetinový podíl. Ve skupině BXR má zhruba padesátiprocentní podíl český miliardář Zdeněk Bakala.

 

Právě se děje

Další zprávy