OKD dostala za drahý koks pokutu 416 milionů

Red eko
2. 7. 2007 10:14
Pokutu udělilo Finanční ředitelství v Ostravě
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: www.okd.cz

Praha- Společnost OKD dostala od Finančního ředitelství v Ostravě dvě pokuty za porušení zákona o cenách. Celkem by měla největší domácí černouhelná těžařská firma zaplatit zhruba 416 milionů korun.

Uvedl to server Euro OnLine. Obě sankce udělil úřad za údajné předražení koksu pro konečné odběratele.

Prohřešek za rok 2004 vyčíslili úředníci na 312 milionů korun, za rok 2005 na dalších 104 milionů korun. Podle kontrolorů společnost OKD v období vysokého růstu cen koksu na světových trzích nepřiměřeně zdražila produkci, čímž údajně zneužila svého dominantního postavení na trhu v ČR, píše server.

Firma se odvolává

Firma s pokutou nesouhlasí, podle své mluvčí firmy Věry Breiové OKD nikdy svého postavení nezneužívala. "Finanční ředitelství svým rozhodnutím a jeho zdůvodněním zcela popřelo zásady volného pohybu zboží a existenci evropského trhu," řekla Breiová. Podle ní navíc firma na českém trhu dodávek koksu nemá dominantní postavení.

OKD se proti prvnímu rozhodnutí už odvolala, další odvolání nyní připravuje.

Podle kontrolorů společnost v období vysokého růstu cen koksu na světových trzích nepřiměřeně zdražila produkci, čímž údajně zneužila svého dominantního postavení na trhu v ČR, píše server. 

OKD se brání nezávislým posudkem, který si firma nechala zpracovat. "Vyplývá z něj, že v období výrazných cenových nárůstů naopak firma dostatečně nevyužila příležitostí, jež jí vývoj na otevřeném trhu poskytoval. Podle posudku byla cenová politika OKD spíše konzervativní," dodala Breiová.

Stoprocentním akcionářem OKD je nizozemská společnosti New World Resources, jejíž vlastníkem je kyperská firma RPG Industries SE. Ovládá ji seskupení více osob a investorů včetně finančníka a podnikatele Zdeňka Bakaly. Firma loni snížila čistý zisk přibližně o dvě miliardy na 3,571 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy