Obří Hornbach má problém, úřad chce začít bourat

Tomáš Fránek
14. 10. 2008 0:55
Řízení na stavbu hobbymarketu začalo už před šesti roky
Foto: Hornbach

Brno - Ani šest let nestačilo na to, aby všechny stavby, které vznikly v souvislosti s výstavbou největšího hobbymarketu v zemi - prodejny Hornbach v Olomouci - měly legální povolení úřadů.

Magistrát v Olomouci proto nyní na úřední desce zveřejnil oznámení o odstranění několika staveb v areálu hobbymarketu. Oznámení úřadu přišlo paradoxně ve chvíli, kdy bude v pátek obchod slavnostně slavit první rok svého fungování.

Posudek na hluk

"Objekty provozuje Hornbach bez povolení minimálně od 30.9. 2008, kdy skončila lhůta pro předčasné užívání stavby," uvedl Jiří Skopal, který společně s dalšími obyvateli a občanskými sdruženími proti fungování Hornbachu protestuje.

V novém řízení chtějí odpůrci stavby použít i nový znalecký posudek, který byl vypracován v rámci žaloby na Ředitelství silnic a dálnic a Ministerstvo dopravy. Posudek dokládá, že v této lokalitě hluk překračuje normy a škodí lidem.

Řízení o odstranění šesti staveb včetně obslužných silnic a protihlukové stěny ale nemusí automaticky znamenat to, že stavby zmizí. Úřad je může dodatečně povolit.

"Stavbu lze dodatečně povolit, pokud vlastník prokáže, že stavba není umístěna v rozporu se záměry územního plánování, zejména s územně plánovací dokumentací a s územním opatřením o stavební uzávěře nebo s územním opatřením o asanaci území," uvedl v oznámení Milan Fazekaš z olomouckého magistrátu.

Hornbach, který spornost své stavby nekomentuje, má v Olomouci celkovou plochou 22 tisíc metrů čtverečních, jde o největší market pro stavbu, dům a zahradu v Česku.

Problémy se zákonem

Náklady na stavbu dosáhly výše 550 milionů korun a její součástí byly mimo jiné i přeložky parovodu, výstavba nových křižovatek a komunikační sítě v celé oblasti.

Problémy s tím, že úřady nebo stavebníci nedodržují při výstavbě velkých staveb jako jsou obchodní centra nebo továrny, nejsou v Česku ojedinělé.

Některé budovy ve svém areálu stavěla v rozporu se stavebním povolením společnost Hyundai v Nošovicích. I tam úřad nařídil odstranění staveb, nakonec je ale dodatečně povolil, firma ale musela zaplatit milionovou pokutu.

 

Právě se děje

Další zprávy