Obchodníkům s potravinami dál klesají tržby

Redakce EKO
18. 6. 2008 10:15
Maloobchod v dubnu opět rostl, ale bez potravin
Supermarket Albert Čimice.
Supermarket Albert Čimice. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Tržby v maloobchodě v dubnu meziročně opět po poklesu v březnu stouply o dvě procenta. Růst sezónně neočištěných tržeb o 3,5 procenta byl vyšší než průměrný růst od počátku roku. Meziměsíčně tržby obchodníků vzrostly reálně o 0,7 procenta.

Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. 

Podle statistiků k růstu přispěl pouze prodej nepotravinářského zboží, prodej potravin i nadále klesal. Největší podíl na celkovém přírůstku tržeb měly specializované prodejny například prodejci elektroniky, elektrických přístrojů, nábytku a dalšího zboží pro domácnost.

Nejrychleji rostly opět tržby obchodníků na internetu. Po tři měsíce trvajícím poklesu se obnovil růst tržeb v prodejnách drogistického, farmaceutického a kosmetického zboží.

Ve vývoji cen potravin se sice projevilo mírné zpomalení, přesto jejich růst byl ze všech komodit nejvyšší (8,2 pct.).

V motoristickém segmentu sezónně očištěné tržby meziměsíčně reálně klesal o necelé půlprocento, meziročně vzrostly o 2,3 pct. Za ubytování a stravování sezónně očištěné tržby meziměsíčně vzrostly o 0,2 procenta, ovšem meziročně klesly o 1,1 pct.

"Maloobchodní tržby v dubnu meziročně vzrostly o 4,6 procenta. Výsledek však zklamal očekávání trhu," řekl Petr Sklenář, hlavní ekonom Atlantika FT. "Dubnové výsledky podobně jako v březnu ovlivnily kalendářní vlivy: pozitivně dva pracovní dny navíc a negativně Velikonoce - letos v březnu vloni v dubnu, "dodal.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy