Tržby maloobchodníků v lednu klesly, lidé začali šetřit

Redakce EKO
18. 3. 2008 12:15
Tržby narostly o 3,3 procenta
První zákazníci se zajímali o "novou" prodejnu už den před jejím otevřením. Změna zavedených věcí přitahuje pozornost.
První zákazníci se zajímali o "novou" prodejnu už den před jejím otevřením. Změna zavedených věcí přitahuje pozornost. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Obchodníkům i nadále rostou tržby, i když ne tolik jako v předchozích měsících. Sezónně očištěné tržby v maloobchodě vzrostly v lednu meziročně o 3,3 procenta, zatímco vloni na konci roku rostly o 3,4 procenta. 

Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad.

"V lednu růst maloobchodu zpomalil podle očekávání na necelá čtyři procenta. Je to nejnižší přírůstek od loňského listopadu, které byl pro maloobchod nejslabším měsícem roku," říká Helena Horská, analytička Raiffeisenbank. "Na zpomalení růstu tržeb se nemalou měrou podílí růst cen a s ním spojený pokles reálné kupní síly obyvatel," dodává.

Sezónně očištěné tržby bez motoristického segmentu meziročně vzrostly reálně o 4,9, meziměsíčně o 0,4 procenta.

Růst tržeb byl ovlivněn zejména prodejem nepotravinářského zboží. Lidé nejčastěji nakupovali elektroniku, elektrické přístroje, nábytek a dalšího zboží pro domácnost. Pokles v tržbách pocítili prodejci drogistického, farmaceutického a kosmetického zboží. Jejich tržby se snížili o 7,1 procenta. Což bylo pravděpodobně ovlivněno předzásobením léky na konci loňského roku, uvedly statistici ve své zprávě.

V motoristickém segmentu se sezónně očištěné tržby meziměsíčně snížily o jedno procento, meziročně vzrostly o 5,7 procenta.

V lednu nejvíce narostly ceny v prodejnách potravin, až o více než 13 procent. V drogeriích a lékárnách se ceny zvýšily o 6,3 procenta.

"Letos očekáváme zpomalení růstu maloobchodu na čtyři procenta z loňských 7,7. Důvodem jsou především vyšší životní náklady spojené se zavedením poplatků u lékaře, vyšších nepřímých daní a trvale rostoucích nákladů na bydlení a energie," říká Helena Horská. A dodává: "Reálné příjmy kvůli vysoké inflaci porostou letos nejpomaleji za posledních deset let. Spotřeba domácností letos přestane výrazněji podporovat růst ekonomiky."

 

Právě se děje

Další zprávy