O sítě T-Mobile se postará Huawei, smlouva je podepsána

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
27. 9. 2012 11:39
Smlouva je na pět let, do konce tohoto roku pod Huawei přejde zhruba 100 lidí
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

Brno - Společnosti T-Mobile Czech Republic a Huawei Technologies podepsaly smlouvu o outsourcingu výstavby a údržby mobilních sítí. Smlouva je uzavřena na pět let a první fáze zahrnující převod aktivit a přechod zhruba stovky zaměstnanců by měla být dokončena do konce letošního roku.

Podpis smlouvy tak následoval jen pár hodin poté, co Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodl, že spojení obou firem v dané oblasti nepodléhá jeho schválení. "Podle našeho rozhodnutí není posuzovaná transakce spojením soutěžitelů podle zákona o ochraně hospodářské soutěže, nýbrž outsourcingem služeb," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Huawei začátkem září uvedla, že chce podrobnosti projektu s T-Mobile zveřejnit později. "V podobném módu outsourcingu již na českém trhu spolupracujeme se společnostmi Telefonica i Vodafone," podotkl Zbyněk Pardubský z české pobočky firmy.

Huawei útočí na pozici světové jedničky

Druhému největšímu výrobci telekomunikačního vybavení na světě Huawei Technologies klesl za šest měsíců letošního roku provozní zisk o 22 procent na 8,79 miliardy jüanů (29,2 miliardy Kč). Může za to propad poptávky od telekomunikačních firem způsobený slabým ekonomickým růstem.

Firmu Huawei založil v roce 1987 její generální ředitel Žen Čeng-fej poté, co byl propuštěn z čínské armády. Firma je blízko toho, aby sesadila švédskou firmu Ericsson z pozice světové jedničky ve výrobě telekomunikačního vybavení.

Společnost T-Mobile Czech Republic působí na českém trhu od roku 1996. K letošnímu 30. červnu obsluhovala téměř 5,4 milionu mobilních zákazníků, a zůstává tak jedničkou na českém mobilním trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy