Noční jízda pražskou MHD má zdražit

ČTK, eko
20. 12. 2005 15:52
Praha – Pražský magistrát uvažuje, že zavede dražší noční tarif nebo budou cestující muset označit dvě jízdenky najednou.
Interiér nové tramvaje.
Interiér nové tramvaje. | Foto: ČTK

Vyplývá to z dokumentu Zásady organizace hromadné dopravy pro příští rok, který dnes schválili pražští radní. Možné by mělo být také koupit si časový kupon pro psy.

V nočních tramvajích a autobusech chce město zavést buď zvláštní tarif, nebo by si lidé museli označit dvě obvyklé jízdenky. "Finanční přínos tohoto opatření, který je odhadován zhruba na 20 milionů korun, by byl využit pro zvýšení ochrany nočního provozu," sdělil radní Radovan Šteiner (ODS).

Jedna noční jízda: 40 korun

Pokud by lidé museli používat dvě obvyklé jízdenky, jedna cesta by je stála 40 korun. Na časové kupony by bylo možné cestovat v noci stejně jako nyní. "O konkrétní podobě nočního tarifu ještě bude rada jednat," dodal radní.

O zavedení měsíčního kuponu pro psy se začalo debatovat potom, co v červenci jízdné poměrně výrazně podražilo. Chovatelé nyní musejí kupovat pro psy jízdenku za 20 korun, před zdražením stačila šestikorunová. Měsíční kupon by mohl stát 460 korun.

Dražší jízda i na letiště

Rada se bude zabývat také hromadnou dopravou na letiště. Uvažuje se o možnosti zavést na těchto linkách vyšší sazby jízdného, posílit provoz zvláštními linkami s dražším tarifem, nebo vyčlenit letiště z pražských pásem integrované dopravy.

Metro až do Hostivaře

Hlavní změnou v pražské hromadné dopravě bude otevření nové stanice metra A v hostivařském depu, které se plánuje na první polovinu příštího roku.

Ze stanice Skalka tam budou přemístěny konečné stanice některých autobusových linek a bude tam také nové záchytné parkoviště, uvedl Šteiner. V provozu tramvají se žádné větší změny neplánují, dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy