Nemocenskou budou vyplácet i firmy

ČTK, eko
21. 12. 2005 19:37
Praha – Nemocenskou by v prvních dvou týdnech stonání měli lidem od roku 2007 začít místo státu vyplácet zaměstnavatelé.

Lidem s vyšším příjmem by se měly dávky v nemoci, mateřství či na ošetřování zvýšit. Sněmovna dnes schválila zákon o nemocenském pojištění. Norma začne platit, pokud ji odhlasuje i Senát a podepíše prezident.

Firmy nesouhlasí

Se změnou nesouhlasí zaměstnavatelé. Podle Hospodářské komory by mohla především malým firmám způsobit existenční potíže. Komora proto navrhovala, aby si podniky mohly vybrat, zda přejdou na nový systém, či zůstanou u nynějšího stavu.

Podle ministra práce Zdeňka Škromacha (ČSSD) pro ně ale změna bude výhodná. Odvody jim mají klesnout z 3,3 procenta na 1,4 procenta. Škromach uvedl, že stát tak sice vybere o 18 miliard korun do rozpočtu méně, tyto peníze ale firmám zůstanou.

Škromach: zákon zabrání zneužívání

Podle Škromacha je zákon spravedlivější. Lidé s vyšším platem by měli v nemoci dostat i o něco vyšší náhrady a dávky. Systém má zabránit zneužívání nemocenské, dodal ministr.

Výplaty náhrad od firem pak mají zamezit tomu, aby zaměstnavatelé posílali své pracovníky stonat, když pro ně nemají práci. Norma umožní i větší možnost kontroly, míní ministr.

ODS kritizuje zvýšení administrativy

Podle stínové ministryně práce a poslankyně ODS Aleny Páralové zákon přinese zvýšení administrativy jak pro stát, tak pro podniky. "Vzniknou problémy hlavně u malých a středních firem. Například u firem, kde je více manuálních pracovníků, kde je větší nemocnost," řekla. Dodala, že ODS normu nepodpořila. Škromach odmítl názor, že zákon znamená větší byrokracii.

Stonání se v ČR v posledních letech výrazně prodloužilo. V  roce 1990 byl český pracovník v průměru nemocný 18 dnů, loni 36 dnů. Nejčastěji jsou podle statistik nemocní lidé s nižším výdělkem. V nemoci jim příjem totiž tolik neklesne. Pracovníci s nadprůměrnou mzdou naopak stonají méně nebo si na nemoc kvůli nízkým náhradám raději berou dovolenou.

 

Právě se děje

Další zprávy