Německé dráhy stávkují. Spoje do Čech mají problémy

mič, čtk
3. 7. 2007 9:00
Německou železnici ochromila stávka strojvůdců

Berlín - Čtyřhodinová stávka strojvůdců dnes ráno do značné míry ochromila provoz na železnici v Německu. Statisíce lidí
měly problém se dostat do zaměstnání. Protest zpozdil i některé spoje se zahraničím včetně České republiky. Nezávisle na stávce strojvůdců práci přerušili i další železničáři; všichni se domáhají zvýšení mezd.

Pokud jste se dnes ráno chystali mezinárodním rychlíkem třeba z Ústí nad Labem do Prahy, bylo potřeba počítat se zpožděním. Nebo raději rovnou zvolit jiný dopravní prostředek. Na železnici v Německu dnes ráno po několik hodin fakticky neplatil jízdní řád a na vlaky, které z Německa pokračují do Čech, nebylo spolehnutí.

Zpozdila je stávka strojvedoucích na jedné z nejrozsáhlejších železničních sítí v Evropě. Statisíce Němců kvůli ní měly problém dostat se ráno do práce, a tak raději volili jiný dopravní prostředek

Do Drážďan raději autem

Mluvčí Českých drah Ondřej Kubala uvedl, že vlaky směřující z České republiky na Drážďany si německá strana nepřebírá a musejí na ukončení stávky počkat v Děčíně.

Podle přednosty děčínské železniční stanice Vladimíra Mládka ale vlaky na Německo odjíždějí normálně a nedochází k žádným zpožděním. ČTK to potvrdil i výpravčí poslední stanice před hranicemi v Dolním Žlebu Radek Prášek.

V opačném směru se podle Kubaly stávka dotkne vlaků EC Hungaria z Berlína do Budapešti a EC Vindobona z Hamburku do Vídně, které budou mít nejméně tříhodinové zpoždění. České dráhy totiž nemají dostatek vagonů odpovídající kvality, aby tyto vozy mohly na českém území nahradit.

"Nečekali jsme ale na noční vlak z Wiesbadenu, v Děčíně jsme sestavili vlastní soupravu, která tento spoj na trati do Prahy zastoupí," dodal Kubala. Některé vlaky, které přijíždějí ze zahraničí, se na německém území zastavily.

Čeští strojvůdci mají starosti. Němečtí kolegové dnes nespolupracují
Čeští strojvůdci mají starosti. Němečtí kolegové dnes nespolupracují | Foto: České dráhy

Němečtí strojvůdci stávku vyhlásili na dobu od 05:00 do 09:00 SELČ. Těžištěm protestu jsou železniční uzly Berlína, Hamburku, Mnichova, Stuttgartu, Kolína nad Rýnem a Frankfurtu nad Mohanem.

Ochromená města

Mnohde situaci komplikuje zastavení provozu městských rychlodrah S-Bahn, které ve velkoměstech bývají vedle metra páteří hromadné dopravy.

Přesný přehled o situaci zatím není. Zatímco na některých velkých nádražích provoz ustrnul, někde vlaky vyjíždějí, byť se zpožděním. Stávka se týká také nákladní dopravy. Městská rychlodráha S-Bahn se zastavila ve dvou největších městech Berlíně a Hamburku. Například v prostoru hlavního města ji každým dnem využívá kolem 1,4 milionu lidí. "Úplná náhrada v takovém rozsahu není možná," uvedla mluvčí berlínských dopravních podniků Petra Reetzová.

Svými protesty se chtějí odborové svazy Transnet a GDBA domoci ročního zvýšení mezd o sedm procent pro 134 tisíc zaměstnanců dráhy. Železnice však nabízejí dvojí dvouprocentní zvýšení v příštích 30 měsících. Daleko razantnější jsou požadavky strojvůdců, kteří chtějí pro svých více než 20 tisíc kolegů až o 31 procent vyšší mzdy.

"Německé dráhy nám nedávají jinou volbu," odůvodňuje smysl stávky šéf odborů strojvůdců Manfred Schell. Předem lidem radil, aby na dnešek raději upustili od cest po železnici. Železniční společnost Deutsche Bahn tvrdí, že když požadavkům vyhoví, bude ohroženo až 9 tisíc pracovních míst.

Odborové svazy považují své zájmy za oprávněné, protože prý podnik dobře vydělává. Bizarní spor vládne také mezi odboráři samotnými. Ti s menšími nároky totiž vytýkají strojvůdcům přehnanost požadavků.

 

Právě se děje

Další zprávy