Největší výstaviště chce největší pavilon. Podívejte se

Marek Homolka, spolupracovník Aktuálně.cz
23. 2. 2008 22:39
Veletrhy Brno budou investovat osm set milionů korun
Veletrhy Brno oslaví letos 80 let. Na snímku studie nového pavilonu P, který bude největším ve střední Evropě
Veletrhy Brno oslaví letos 80 let. Na snímku studie nového pavilonu P, který bude největším ve střední Evropě | Foto: www.bvv.cz

Brno - Společnost Veletrhy Brno se obává, že ztrácí schopnost konkurovat velkým evropským výstavám a rozhodla se investovat stovky milionů korun.

Na největším výstavišti v České republice už za měsíc zbourá dva staré pavilony X a P a na jejich místě postaví novou výstavní halu, která by měla být největší a nejmodernější ve střední Evropě.

Veletrhy Brno tak získají další výstavní plochy. Stavět začnou letos v červenci, tedy přesně 80 let poté, kdy areál brněnského výstaviště přivítal vůbec první návštěvníky.

"Požadavky vystavovatelů na kvalitu výstavní plochy rostou. Pokud jim nenabídneme odpovídající prostory, ohrožuje to naše nejdůležitější projekty," uvedla pro mluvčí společnosti Veletrhy Brno Dita Brančíková. 

Vystavovatelé již nemají zájem o starší pavilony. Ty jsou většinou vícepatrové a vystavovatelé se obávají, že  k nim zájemce nezavítá. Navíc v nich chybí restaurace a konferenční sály.

Halu otevře Autosalon 2009

Jednopodlažní hala nového pavilonu P bude dlouhá 214 metrů a široká 90 metrů. Výstavní plochu o rozloze patnáct a půl tisíce metrů čtverečních bude možné rozdělit na čtyři samostatné celky pomocí dělících stěn.

"Bez takové haly se neobejdeme. U některých výstav je zájem obrovský a staré hale brzdí náš rozvoj," uvedla Brančíková.

Výstaviště to pociťuje v době konání stavebního, strojírenského a automobilového veletrhu, o které je ze strany vystavovatelů největší zájem, ale prostory jejich zájmu nestačí.

Historie a současnost
Autor fotografie: www.bvv.cz

Historie a současnost

Mezníky výstaviště

  • 1928 - otevření areálu Výstavou soudobé kultury v Československu
  • 1947 - obnova po 2. světové válce
  • 1959 - první mezinárodní strojírenský veletrh
  • 1979 - dostavěn hotel Voroněž
  • 1990 - založení akciové společnosti BVV
  • 1998 - vstup většinového vlastníka Messe Düsseldorf

Čísla roku 2007

  • 24 výstav a veletrhů
  • 11 000 vystavovatelů
  • přes 1 milion návštěvníků 

Stavba pavilonu by měla stát 800 milionů. Náklady na samotnou halu se pohybují ve výši 600 milionů. Ze zbytku peněz se vybuduje vstup v západní části veletržního areálu.

Čtvrtinu zaplatí hlavní akcionáři společnost Messe Düsseldorf a město Brno. Zbylou část peněz si Veletrhy vypůjčí. Otevření se plánuje na červen 2009, kdy bude v novém pavilonu  zahájen Autosalon.

Někteří odborníci ovšem pochybují, že se firmě podaří využít nový pavilon také jindy než během největších výstav.

"Nové prostory najdou uplatnění v případě akcí, které patří mezi největší svého druhu ve střední a východní Evropě. To platí pro Mezinárodní strojírenský veletrh či Autosalon," míní  Lukáš Buřík, analytik portálu Finance.cz. "Většina veletrhů, které se na výstavišti konají, má však lokální význam a kapacity veletržních prostor nejsou využity."

Bez ohledu na využití ovšem Buřík dodává, že každá podobná investice je dobrým signálem pro potenciální vystavovatele, že brněnské výstaviště jde dopředu.

Nejmenší mezi giganty

Společně s polskou Poznaní je Brno jediným městem ve střední a východní Evropě s celkovou výstavní plochou nad sto tisíc metrů čtverečních.

V celoevropském měřítku však Brno uzavírá dvacítku největších výstavišť, kterým dominuje německá velká pětka v čele s výstavištěm v Hannoveru, jehož výstavní plocha je témeř půl milionu metrů čtverečních.  Města Frankfurt, Kolín, Düsseldorf, Mnichov doplňuje na špici Paříž a Milán.

Nová hala má podle plánů do roku 2020 zvýšit obrat firmy o jednu a půl miliardy korun. Stavbu pavilonu a rozšíření výstaviště vítá i brněnská radnice, která vlastní 33 procent akcií společnosti Veletrhy Brno.

"V loňském roce schválili zastupitelé na rozšíření výstaviště částku 62 milionů korun," řekl tiskový mluvčí magistrátu Pavel Žára.

"Areál výstaviště významně promlouvá do image města, kdy zejména veletrhy s mezinárodní účastí pomáhají Brno zviditelnit. Investice podobného typu pomáhají udržet konkurenceschopnost Brna," vysvětluje Buřík.

 

Právě se děje

Další zprávy