Nakupovat, či ne? Čtěte rádce pro investory

Karel Zaoral, Euro.cz
2. 1. 2009 17:59
Letos pravděpodobně přijde další propad
Padá to, padá.
Padá to, padá. | Foto: Reuters

Praha - Akcie ČEZ jsou k mání o čtyřicet procent levněji než před rokem. Stejně jako většina ostatních titulů, a to nejen na české burze. Znamená to, že je vhodný čas nakupovat?

Pro opravdu dlouhodobý horizont asi ano. Je pravděpodobné, že v letošním roce nastartuje růst, který se však projeví jen jako větší korekce předchozích propadů a povede k dalšímu výraznému poklesu. Někteří analytici se domnívají, že akcie se podívají na ještě hlubší dno, než jakého dosáhly během současné krize.

Přesto do konce roku většina odborníků předpokládá změnu trendu a nejpozději v roce 2010 opětovný vzestup. Ten ale přijde na různá místa v různý čas. O prvenství v resuscitaci z krize budou mezi sebou soupeřit USA, Čína a - pro většinu domácích analytiků možná překvapivě - i východní Evropa.

„Podpůrné balíčky čínské vlády dosáhly hodnoty téměř šesti set miliard dolarů. Většina peněz směřovala do budování letišť, vysokorychlostních železnic, elektráren a cementáren. Propad šanghajské burzy dosáhl šedesáti procent, což je opravdu hodně. Tyhle peníze do infrastruktury by ale měly zafungovat, stejně jako vliv olympiády. Čína opět brzy poroste," říká Jing Ulrych, analytik JPMorgan.

Jako mimořádnou příležitost hodnotí společnost Pictet Asset Management investice do České republiky a Turecka. „Obě země mají velký potenciál pro rychlé vybřednutí z krize, šance dobře investovat je tam taková, jaká se objeví jednou za deset let," říká manažerka společnosti Agne Zitkuteová. Za atraktivní začíná být považováno i Rusko. „Ceny akcií tu odpovídají trojnásobku ročního zisku, co víc může investor chtít?" pokládá řečnickou otázku hlavní stratég Merrill Lynch pro rozvíjející se trhy Michael Hartnett.

Podobné rady lze dnes slyšet všude. Pro české investory ale možná bude lepší zůstat v domácích vodách. Pražská burza ze svého maxima ztratila téměř pětapadesát procent na indexu PX a po oživení je zřejmě opět získá. Není důvod, proč by tomu tak nemělo být, i přes možnou výraznou korekci po nastartování růstu. Pro investici do českých akcií navíc hovoří i jeden zásadní argument, a to je měnová bezpečnost. Předloňský zpevňující sprint koruny na půl roku drsně shodil o třicet procent veškeré zahraniční investice v dolarech a o dvacet procent v eurech, a to o krizi zatím tušil jen málokdo.

Jak se bude naše měna chovat po nastartování růstu kapitálových trhů, je těžké odhadnout. Přesto převažují růstové argumenty. Nejzávažnější z nich je ten, že za vhodnou investiční destinaci Česko považují zahraniční analytici významných institucí. Jejich názor je slyšet.

A zahraniční investice byly jedním z velkých tahounů koruny směrem nahoru, stejně jako kamenem na krku, když poté zemi opouštěly. Česko stále směřuje k euru, profituje z evropských peněz, a to bude výrazným faktorem zpevňování měny. Zrovna tak jako přebytek obchodní bilance, jakmile se exportéři vzpamatují z krize.

Původní verzi článku najdete na Euro.cz

 

Právě se děje

Další zprávy