Nafta se drží, benzín zdražil. Od teď ceny jen porostou

Veronika Skálová Veronika Skálová
2. 2. 2009 21:10
Cena ropy se stabilizovala, pro pohonné hmoty to však neplatí

Brno - Tankování benzínu s cenou začínající číslem 22 patří dávno minulosti. Nejprodávanější Natural 95 v minulém týdnu opět podražil, a to o 32 haléřů. Podle údajů CCS jeho cena zastavila těsně pod 24 korunami.

Oproti tomu majitele vozů s dieselovými motory nejspíš vývoj na trhu s pohonnými hmotami potěšil. Nafta totiž zamířila s cenou směrem dolů. Ovšem poklesla pouze o osm haléřů na litru.

"Příčinou tohoto vývoje je rozdílný vývoj benzínu a nafty na burze v Rotterdamu, který se odrazil i u našich čerpacích stanic," vysvětlil analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Na vině je podle něj rozdílný vývoj poptávky po benzínu a naftě. Zatímco nafta je závislejší na hospodářském cyklu, poptávka po benzínu zůstává stabilní. "Současné prudké zpomalování hospodářského růstu ve světě tak způsobuje i nižší poptávku po naftě," dodal analytik.

Ceny poporostou o desítky haléřů

V tomto týdnu předpovídají odborníci další růst ceny pohonných hmot. U benzínu bude strmější, ale projeví se i u nafty.

"Cena benzínu i nafty v Rotterdamu vyrazila v minulém týdnu opět vzhůru, což se projeví v průběhu následujících 7 dnů i u našich čerpacích stanic. Negativní vývoj bylo možné pozorovat i u české koruny, která dále mírně oslabovala vůči dolaru," vysvětlil Čermák.

I když ropné produkty minulý týden neustále zdražovaly, cena severomořské ropy Brent se na světových trzích začíná stabilizovat. Její cena podle Čermáka už tři týdny kolísá mezi dvaačtyřiceti a padesáti dolary za barel.

Zvratu ve vývoji cen pohonných hmot se tedy řidiči nedočkají. Na druhou stranu, zatím nehrozí ani návrat cen, které se za benzín a naftu platili vloni v létě. Tehdy se růst v červnu zastavil u Naturalu 95 na 32, 70 a u nafty dokonce na 35,11 korunách za litr.

Od července pak cena pohonných hmot stále klesala až do poloviny ledna. V tom okamžiku opět obrátila v důsledku prudkého růstu ceny ropy na přelomu roku.

 

Právě se děje

Další zprávy