Na černé listině slevových serverů je 200 prodejců

ČTK ČTK
23. 5. 2013 17:18
Ne všechny společnosti na seznamu jsou vyloženě podvodné
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na černé listině prodejců na slevových serverech je už 200 firem i jednotlivců. Tři případy skončily trestním oznámením. ČTK to řekl zakladatel serveru Bloklist.cz Martin Bareš.

Seznam nedůvěryhodných prodejců vznikl proto, že si zákazníci v posledních letech s rostoucím počtem slevových serverů stěžovali na kvalitu poskytnutých služeb či zboží. Ta často neodpovídala tomu, co jim prodejci v nabídce zveřejněné na slevových portálech slibovali.

"Ne všechny společnosti na seznamu jsou vyloženě podvodné, ale jedná se také o firmy, které obcházejí slevový portál. Nejčastěji v oblasti ubytování, kdy nabídnou zákazníkům prodej přímo u nich. To však značí o značné neserióznosti prodejce a pak tyto nabídky také tak dopadají," říká Bareš.

Nejvíce stížností je podle něj na nemožnost uplatnění voucherů, kdy poskytovatel nedodá zboží nebo vůbec nekomunikuje se zákazníkem, potažmo se slevovým portálem. Nejvíce pochybných prodejců je z oblasti levného zboží.

Zákazníci na serveru například upozornili na případ muže, který na slevových serverech prodával tablety za velmi nízké ceny. Zboží ovšem po zaplacení nedodal, pouze inkasoval peníze. Prodejce navíc vystupoval jménem existující firmy. Její majitelka na něj posléze podala trestní oznámení.

Černá listina prodejců Bloklist.cz je uzavřena pro veřejnost a slouží pouze pro výměnu informací mezi slevovými portály. Nejzávažnější případy ale server zveřejňuje na své hlavní stránce.

Prodejce se na černou listinu může dostat například kvůli tomu, že nedodal zboží zákazníkovi, dlouho otálel s objednáním klienta na zakoupenou službu či zvýšil cenu nabídky před slevou, aby na portálu vykázal větší slevu.

Podle Bareše o portál neprojevují zájem slevové agregátory, které mají často vlastní systém hodnocení prodejců. Problémy jsou prý také s komunikací s největšími slevovými portály na trhu.

První slevové servery začaly v Česku fungovat na jaře 2010, v říjnu 2011 jich v ČR bylo aktivních asi 200. Nyní na českém trhu působí 79 aktivních slevových serverů. Ty největší upevňují své pozice a daří se jim. První pětka největších slevových serverů ovládá už 70 procent trhu. Celkový obrat trhu slevových portálů by v letošním roce měl podle odhadů přesáhnout tři miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy