Jak na "šmejdy"? Inspektoři dostanou nové zbraně

ČTK ČTK
22. 5. 2013 16:45
Přísná opatření mají odradit prodejce z předváděcích akcí od agresivních praktik
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Česká obchodní inspekce bude moci od příštího roku pořizovat na předváděcích akcích zvukové a obrazové záznamy. Umožní to kontrolní řád, který vstoupí v účinnost od 1. ledna 2014.

Uvedlo to ministerstvo průmyslu a obchodu. Použití záznamové techniky má podle náměstka ministra Tomáše Hajduška odradit prodejce od použití agresivních obchodních technik.

"Mám tím na mysli například bránění v odchodu z prodejní akce bez toho, aby byl proveden nákup, nebo odebírání občanských průkazů a odmítání jejich vrácení bez uzavření kupní smlouvy. A v neposlední řadě křičení na seniory či přímé vyhrožování," říká náměstek.

Česká obchodní inspekce je připravena vybavit všechny regionální inspektoráty příslušnou technikou a začít ji využívat ihned od začátku příštího roku.

Novinka podle ČOI umožní lépe dokazovat případné porušení zákonů. "Například losování slev za plentou, podpis smlouvy v zákoutí, tlak na seniory nebo manipulaci se smlouvami," uvedl mluvčí inspekce Denis Gaidoš.

Akce bude nutné hlásit

Podle návrhu novely zákona o ochraně spotřebitele budou také muset pořadatelé předváděcích akcí hlásit dopředu České obchodní inspekci  místo konání, datum, časový harmonogram a jaké zboží na akci budou nabízet.

To bude muset být také uvedeno na letácích, kterými organizátoři zejména seniory na tyto akce lákají. Za porušení těchto povinností bude prodávajícímu hrozit pokuta.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba dále chce, aby ČOI více využívala možnost udělit maximální pětimilionovou sankci. Na podzim by měl vstoupit v účinnost i zákaz řetězení živností, který má zabránit současné praxi, kdy podnikatel, kterému byla zrušena živnost, dál podniká ve stejném oboru.

Firem, které oslovují zejména důchodce s předváděcími akcemi, je v Česku asi pět set. Uvedené akce sice fungují v tuzemsku už 20 let, agresivita se k nim ale přidala až v posledních sedmi letech a stále se stupňuje.

ČOI uložila v letošním prvním čtvrtletí za použití nekalých obchodních praktik na předváděcích akcích pořádajícím firmám pokuty za 5,4 milionu korun. Porušení zákona zjistila v 81 procentech případů. Celkem inspektoři v prvním kvartále roku provedli 113 kontrol, porušení předpisů zjistili v 92 případech. ČOI provinilcům uložila celkem 37 pokut.

 

Právě se děje

Další zprávy