Mýtné v Česku řeší Evropská komise

mna, čtk
16. 2. 2006 17:15
Praha - Evropská komise zahájila vyšetřování výběrového řízení českého ministerstva dopravy na dodávku a provoz elektronického mýtného systému.
Mikrovlnné snímače firmy Kapsch nad dálnicí v Rakousku
Mikrovlnné snímače firmy Kapsch nad dálnicí v Rakousku | Foto: Kapsch

Podnět k šetření podal neúspěšný kandidát, italská firma Autostrade.

Ta ve svém tvrzení o neregulérnosti tendru argumentuje veřejnou podporou, kterou měl český stát poskytnout vítězné rakouské firmě Kapsch.

Autostrade Evropské komisi sdělila, že podala stejnou nabídku jako konkurent, jen byla o 4,5 miliardy korun levnější. Nabídka Kapsch činila 22,1 miliard korun.

Výběrového řízení se zúčastnili čtyři zájemci. Tři z nich však byli vyřazeni pro různé nedostatky již v prvním kole. Vyřazené firmy Autostrade a Mytia podaly podnět k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

Ten však 27. ledna rozhodl, že ministerstvo postupovalo správně.

Česko šláplo vedle

Možností, jak vybírat mýtné, je mnoho. Miroslav Vlček z fakulty dopravní ČVUT řekl, že záleží pouze na tom, jak vláda výběrové řízení nastaví. Stavět kolem silnic další stavby mu však připadá zbytečné a jednoúčelové.

"Satelitní výběr mýtného má mnoho výhod a pozitivních vedlejších produktů, ale také není jedinou alternativou," řekl dnes Aktuálně.cz.

Satelitní systém Galileo
Satelitní systém Galileo | Foto: Reuters

Další možností je systém "chytrého tachografu", který mají v nabídce některé švýcarské firmy. Ten na chip instalovaný v autě ukládá informace o ujetých kilometrech. Jeho výhodou je, že nečerpá veřejné prostředky, ale náklady na instalaci přenáší na automobilky.

"Zdá se mi, že česká vláda šlápla vedle. Kapsch není provozovatel systému, bude pouze sjednávat subdodavatele," zhodnotil Vlček. rozhodnutí české výběrové komise.

Všechny firmy, které se o zakázku ucházely, nabízely mikrovlnnou technologii. Ta byla mnoha odborníky kritizována.

Evropská unie chce totiž v horizontu několika let systémy mýtného sjednotit na bázi GNSS (Global Navigation Satellite System), při kterém využije zaváděného komplexu družic Galileo.

 

Právě se děje

Další zprávy