Ministerstvo předvídá. Koho to zajímá?

Michal Najman
26. 4. 2006 10:00
Praha - Vězte, bude líp. Slibuje to alespoň ministerstvo financí ve své makroekonomické predikci. Uvnitř: ANKETA a INFOBOX

V rozsáhlé devadesátistránkové studii, kterou publikuje ministerstvo každé tři měsíce, tentokrát tvrdí, že ekonomika neporoste "jen" o 4,6, ale hned o 5,6 procenta. Pracuje na ní celý analytický odbor vlastně soustavně. Ministerstvo financí uvádí, že zpráva je určena všem externím uživatelům. Mají však o ni zájem?

"Analýzu používají analytici, firmy a další instituce," řekla tisková mluvčí ministerstva Petra Krainová. Analytici s ní však úplně nesouhlasí. Ke své práci ji příliš nepoužívají a věří spíše vlastním prognózám.

"Je to pro nás pouhou reflexí naší vlastní predikce," komentoval zprávu pro deník Aktuálně.cz Radomír Jáč, hlavní ekonom společnosti PPF Asset Management. Podle něj je hlavním uživatelem sama vláda a ministerstvo financí.
 
Ekonomové se na druhou stranu shodují, že predikce je v zásadě zajímavou možností nahlédnout až do kuchyně ministerstva. "Přináší nejpřesnější čísla ohledně výdajů ve veřejném sektoru", řekl Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.

Ostatní údaje berou ekonomové pouze jako zjištění, jak vidí vývoj české ekonomiky jeden z jejich hlavních subjektů.

Infobox

Česká ekonomika v roce 2006 dle MF:

  • růst HDP 5,6 procenta
  • růst spotřeby domácností 3,1 procenta
  • průměrná míra inflace 2,6 procenta
  • nezaměstnanost 7,6 procenta
  • směnný kurz 28,5 CZK/EUR
  • růst HDP eurozóny 1,9 procent
  • ropa Brent 60 USD/barel

"Mnohem zajímavější je pro nás predikce České národní banky," sdělil Petr Bártek ze společnosti Cyrrus. Tu analytici používají k odhadu vývoje inflace a budoucích kroků centrální banky.

Nejsou odhady ministerstva nadhodnocené a ovlivněné politickou objednávkou? Shodná odpověď zazněla z úst všech oslovených analytiků: ne, ministerstvo je korektní.

Pro koho jsou tedy analýzy ministerstva financí důležité? Pro odborové svazy. Ty je používají při formulacích svých mzdových požadavků, které navazují na odhady inflace. 

Jak to vidí ministerstvo? Bude lépe!

Současná predikce je optimističtější než ta předešlá. Stále však není tak optimistická, jako ta premiéra Jiřího Paroubka. Ten nedávno odhadl růst až na sedm procent.

Nejsilnějším čtvrtletím tohoto roku bylo právě to první. To je způsobeno třemi faktory. Ekonomika udržela krátkodobý silný růstový trend z předešlého čtvrtletí, kdy růst HDP dosáhl hodnoty 6,9 procenta.

Dalším pozitivním faktorem je růst ekonomiky eurozóny, který má na tu naši přímý vliv. Do karet také hraje to, že současné silné první čtvrtletí je srovnáváno s relativně slabým prvním čtvrtletím minulého roku.

Za rok 2005 se vývoj růstu HDP zastavil na hodnotě šest procent.

Ekonomika se podle analytiků nalézá blízko vrcholu hospodářského cyklu. Dle ekonomických teorií by mělo nastat přehřátí ekonomiky a její následná recese. To však prý nehrozí.

Ministr financí České republiky Bohuslav Sobotka.
Ministr financí České republiky Bohuslav Sobotka. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Ekonomika se maximálně zpomalí na svůj potenciál, který činí v současnosti přibližně pět procent," míní Jáč z PPF Asset Management. 

Poroste HDP, porostou však i ceny

Ministerstvo ve své analýze odhaduje mimo jiné i vývoj spotřebitelských cen. Inflace už letos zrychlila na 2,8 procent. Jako hlavní faktor vidí ministerstvo především růst cen elektřiny a plynu pro domácnosti a s tím spojené náklady na domácnost.

Prognóza pro celý rok 2006 zůstává na původně stanovených 2,6 procentech. Jedním z faktorů, který inflaci také zvýší, budou úpravy spotřebních daní u cigaret. Dopad těchto úprav se v cenách projeví zhruba od července.

 

Právě se děje

Další zprávy