Minipivovarů v Česku rychle přibývá, už je jich 150

ČTK ČTK
15. 5. 2012 15:50
Dohromady vyrobí jen asi jedno procento piva v Česku
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - V Česku dále rychle přibývá minipivovarů, v současnosti je jich již kolem 150, začátkem roku jich přitom bylo zhruba 130.

"Prakticky týden co týden někde otevírají nový podnik. Do tří let by tak v zemi mohlo být až 220 malých restauračních pivovarů," řekl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Například v závěru uplynulého týdne otevřeli v České Třebové minipivovar Faltus. Tento pátek pak zahájí svůj provoz Rodinný pivovar Vilém v Jincích na Příbramsku.

Minipivovary mají v blízké době vzniknout také na několika místech, kde v minulých letech původní průmyslové pivovary skončily, například v areálu kutnohorského pivovaru, který předloni zavřela společnost Heineken.

Jen procento na trhu

Podle Šuráně přes velký růst počtu nepředstavují minipivovary, které dohromady vyrobí asi jedno procento v Česku uvařeného piva, pro velké pivovary konkurenci.

Obliba malých pivovarů podle něj souvisí se zvyšujícím se zájmem lidí o takzvanou zážitkovou gastronomii a jiné pivo, než vaří velké pivovarské firmy. Navíc se do jisté míry jedná o obnovení tradice. "Každá vesnice či městečko v minulosti své pivo měly," podotkl šéf svazu minipivovarů.

Malé restaurační pivovary nemohou velkým výrobcům konkurovat z hlediska množství vyrobeného piva a ceny. Snaží se proto své zákazníky lákat na jiné pivo, než je v Česku i celosvětově nejrozšířenější světlý ležák.

Díky malým vyráběným objemům mohou více experimentovat a vařit různé pivní speciály či ochucená piva. "Kdo dneska začíná, už stoprocentně ví, že si nevystačí s ležákem, tmavým a desítkou," řekl Šuráň. Lidé tak na stále více místech mohou ochutnat dříve netypická silná, ovocná či svrchně kvašená piva.

Ležák dominuje

Stále větší část českých restaurací a zákazníků má o pivní speciality zájem. Vznikají také restaurace, které mají několik kohoutů, ze kterých čepují různé druhy piv, která často střídají, což ještě před několika lety bylo velmi neobvyklé.

Úspěchu minipivovarů si všimli i velcí výrobci piva, z nichž většina v Česku patří nadnárodním firmám, a začali na trh také ve větší míře uvádět speciální piva.

Více než 90 procent českých piv přesto patří mezi ležáky a vyrábějí se spodním kvašením. Ve světě existuje asi 100 druhů piva, přesto ležáky tvoří asi 70 procent produkce.

Chrám chmele, piva a marnotratnosti v Žatci. Podívejte se

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jsou vám sympatičtější pivovary nebo stále více oblíbenější minipivovary?

 

Právě se děje

Další zprávy