Milionovou pokutu pro Husky bude řešit správní soud

ČTK ČTK
21. 6. 2012 9:57
Antimonopolní úřad tvrdí, že firma uzavírala zakázané dohody o cenách
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Husky

Brno - Nejvyšší správní soud se bude zabývat pokutou 2,32 milionu korun pro výrobce sportovních potřeb Husky CZ. Pokutu, kterou firmě uložil loni Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, již potvrdil Krajský soud v Brně. Firma ale podala kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

"Případ je u soudu pouze krátce, zatím probíhají procesní úkony," uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Společnost Husky podle antimonopolního úřadu uzavírala zakázané dohody o určování cen pro další prodej na trhu outdoorového vybavení.

Husky porušila zákon ve vztazích s odběrateli jejího zboží z řad internetových obchodů, uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Firma podle úřadu založila svou cenovou politiku na ústních dohodách o povinném dodržování doporučených cen, které dále konkretizovala ceníkem rozesílaným e-mailem.

Prodejci neměli možnost cenu snížit

Doporučené ceny nejsou sice protizákonné, ale jen v případě, že prodejce není omezen v určování cen zboží pro jeho další prodej a má možnost stanovit koncovou cenu i pod výši doporučené prodejní ceny. To se ve zkoumaném případě nestalo.

"Šetřením bylo prokázáno, že společnost Husky plnění dohod o doporučených cenách pro další prodej svými odběrateli kontrolovala a pod hrozbou přerušení dodávek zboží či jiných sankcí jejich plnění i vymáhala," uvedl už dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Případ se táhne již tři roky.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dovolená se blíží - jaké sportovní potřeby ještě sháníte?

 

Právě se děje

Další zprávy