MfD: Ahold plánuje přeměnit Hypernovy na Alberty

čtk
20. 7. 2007 8:18
Změnit by se mělo 56 prodejen
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Maloobchodní společnost Ahold Czech Republic hodlá v Česku provozovat prodejny jen pod značkou Albert. Na obchody s tímto názvem by se tak přeměnilo 56 hypermarketů Hypernova.

Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) s odvoláním na dva dobře informované zdroje. Mluvčí firmy Libor Kytýr informaci nechtěl komentovat. Potvrdil ale, že společnost zavedla novou strukturu vedení.

Zatímco dříve měly Hypernovy a Alberty oddělené řízení, v současnosti spadají pod jednoho šéfa. Nizozemský Ahold navíc ve všech evropských zemích, kde vytrval, provozuje jen supermarkety Albert. Ahold nyní v Česku provozuje 239 Albertů, kde se prodávají hlavně potraviny.

Hypernovy nabízejí i oděvy, sportovní potřeby nebo elektroniku. Se 13 největšími z nich má ale společnost podle deníku problémy. Příliš nevydělávají a Ahold už počátkem loňska oznámil, že by je rád zmenšil. Na tom se ale většinou nedokáže dohodnout s provozovateli obchodních center.

Počátkem července společnost oznámila, že zahájila rozsáhlou rekonstrukci Albertů. Mezi upravovanými prodejnami má mít velké zastoupení 60 bývalých obchodů Julius Meinl, které Ahold koupil v roce 2005. Právě převzetí prodejen Julius Meinl je podle lidí z oboru jednou z příčin loňské ztráty tuzemského Aholdu.

V Česku a na Slovensku, kde končí, měla firma loni ztrátu 1,5 miliardy korun. Na loňském žebříčku deseti největších obchodníků v ČR podle analytické společnosti Incoma Research a časopisu Moderní obchod se Ahold dělil s odhadovanými tržbami 38,5 miliardy korun o druhé a třetí místo s obchodním řetězcem Tesco.

 

Právě se děje

Další zprávy