Luhačovické lázně se soudí o známou Vincentku

Tomáš Fránek
3. 5. 2007 11:00
Spor o ochrannou známku léčivé vody se vleče už roky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně

Brno - Největší moravské lázně se marně snaží získat ochrannou známku pro jeden z nejznámějších léčivých pramenů v Česku.

Ochrannou známku Vincentka totiž Úřad průmyslového vlastnictví zapsal pro společnost Léčivé vody, která vodu z pramene přímo v Luhačovicích plní do láhví a dodává především do lékáren, ale také obchodů.

Lázně Luhačovice si chtěly ochrannou známku Vincentka zapsat taky, Úřad průmyslového vlastnictví její zapsání ale už v roce 2000 odmítl. Od té doby se táhnou soudní spory.

Na začátku května bude celý spor znovu posuzovat Nejvyšší správní soud.

Pře o známost názvu

Úřad průmyslového vlastnictví totiž neuznává argumentaci lázní, že jde o všeobecně známý název, který se nevztahuje jenom k samotnému plnění a prodeji lahví s Vincentkou, ale také k samotnému fungování lázní.

"Označení Vincentka se stalo všeobecně známým dlouho před podáním přihlášky ochranné známky a to dlouhodobým výzkumem léčivých účinků minerální vody a využíváním jeho výsledků při léčení a poskytování lázeňské péče," uvedli ve svém vyjádření zástupci lázní, podle kterých byla už v roce 1902 založena Akciová společnost lázní Luhačovických.

Lázně proto úřadu navrhly, aby známku Vincentka zapsal aspoň pro lázeňské a zdravotnické služby.

Společnost Léčivé vody, která si známku nechala zapsat v roce 1997, ale namítla, že se lázně nijak nepodílely na vybudování "známosti" označení Vincentka. Firma předložila úřadu doklady, faktury a smlouvu o generálním zastoupení pro prodej Vincentky.

Úřad dal zapravdu Léčivým vodám a zapsání ochranné známky Vincentka pro lázeňské a zdravotnické služby odmítl.

Úředníci potvrdili, že Léčivé vody mají známku zaregistrovánu oprávněně. "Předložené důkazní materiály zahrnující období od počátku roku 1992 do konce roku 1997  prokazují, že ochranná známka Vincentka byla užívána po dostatečně dlouhou dobu," rozhodl úřad.

Luhačovice
Luhačovice | Foto: Czechtourism

Kdyby úřad ochrannou známku Vincentka zapsal pro lázeňské služby, mohlo dojít k poškození zájmů společnosti Léčivé vody.

Pije se přes 300 let

Vincentka je zbytkovou mořskou vodou a je známa už více než tři staletí. V roce 1851 byla u jejího pramene postavena první plnírna. Současná byla vybudována na konci 40 let minulého století.

Vincentka, kterou si lidé v omezeném množství mohou nabrat bezplatně na hlavní lázeňské kolonádě, patří vedle Ottovky, Aloisky, pramene dr. Šťastného a Svatého Josefa k pěti nejznámějším pramenům.

 V Luhačovicích existuje dalších 11 pramenů, které se však nepoužívají pro pitný režim, ale pouze ke koupelím.

Luhačovické vody jsou považovány za jedny z nejúčinnějších v Evropě pro vysoký obsah minerálních látek.

Lázně Luhačovice se specializují hlavně na léčbu nemocí dýchacího ústrojí. Celková kapacita je 1350 lůžek, společnost zaměstnává asi 550 pracovníků. Počet návštěvníků lázní se ročně blíží k 29 tisícům.

Lázně začaly pracovat na projektu na vybudování léčebného a ubytovacího komplexu. Celkové náklady na výstavbu tří nových budov a rekonstrukci dvou historických činí asi 700 milionů korun.

Léčivé vody prodávají ročně několik milionů láhví Vincentky, kterou odebírají z 34 metrů hlubokého vrtu. Firma využívá Vincentky také k výrobě zubní pasty či pastilek.

 

Právě se děje

Další zprávy