Světový gigant vyhrál v Česku spor o známky

Tomáš Fránek
16. 3. 2007 15:30
Brno - Německý chemický gigant Merck definitivně vyhrál soudní spor o ochranné známky s malou českou společností Merx.
Foto: Merck

Česká logistická firma Merx z Kladna se totiž u Úřadu průmyslového vlastnictví pokusila zapsat ochranou známku s názvem své firmy.

Její název se ovšem velmi podobá německému koncernu Merck. A firma si nad to známkou nechtěla chránit služby, které skutečně nabízí, ale výrobky z chemického průmyslu. Tedy nerostné suroviny nebo průmyslové tuky a oleje. Tyto výrobky přitom částečně produkuje i Merck.

Dobré jméno ohroženo

Celý spor trval tři roky. Úřad nyní známku Merx odmítl zapsat.

Zamítl i odvolání firmy s tím, že by zapsáním ochranné známky Merx mohlo dojít ke klamání spotřebitelů. Byly by jí totiž označeny podobné výrobky jako vyrábí německý chemický koncern.

A česká společnost neuspěla ani u soudů, nyní její kasační stížnost zamítl také Nejvyšší správní soud. Rozhodnutí o nezapsání známky Merx je tak definitivní.

Soudy tak souhlasily s názorem Úřadu průmyslového vlastnictví, že ochranná známky koncernu Merck, kterých je v Česku celkem deset, jsou vzhledem ke svému dlouhodobému užívání všeobecně známé především v oblasti farmaceutického a chemického průmyslu.

A z pohledu průměrného spotřebitele, který výrobky německého koncernu využívá, by přesto, že nejde o stejně psané a vypadající ochranné známky, mohlo dojít k záměně a poškození německé firmy.

"Tyto mezinárodní ochranné známky s dobrým jménem jsou natolik silné, že by jim užívání podobného nebo shodného označení mohlo způsobit újmu," rozhodl v soudem potvrzeném verdiktu Úřad průmyslové vlastnictví.

Foto: Jaroslav Jiřička

Časté spory o známky

Do Česka Merck dodává především léky, nejznámější jsou léky na léčbu diabetu, poruch funkce štítné žlázy a kardiovaskulárních onemocnění, známé jsou také kapky Nasivin nebo vitamínové doplňky.

Provozní zisk firmy za tři měsíce do konce prosince 2006 vzrostl na 303,3 milionu eur (8,4 miliardy Kč) ze 191,7 milionu eur ve stejném období předchozího roku.

K vysokému růstu přispělo oživení prodeje tekutých krystalů, používaných v obrazovkách televizorů a mobilních telefonů, a zájem o lék na rakovinu Erbitux. Merck je největším světovým dodavatelem tekutých krystalů a kontroluje téměř tři pětiny trhu.

V Česku má firma přes sto zaměstnanců, obrat za loňský rok měl dosáhnout šesti set milionů korun.

Kladenská společnost Merx je převážně logistická společnost, spolupracuje s velkými obchodními řetězci jako je Lidl a Tesco, podle internetových stránek firmy patří mezi významné sponzory hokejového klubu v Kladně.

Merck je dalším velkou světovou firmou, jejíž ochranné známky v Česku řešily soudy.

Nejvyšší správní soud tak už zamítl firmě Deutsche Telekom žalobu, v níž si stěžovala na rozhodnutí Úřadu průmyslového vlastnictví.
Ten odmítl návrh Deutsche Telekom na plnou ochranu známky T-Euronet, kterou si v Česku německý telekomunikační obr nechal zaregistrovat už v roce 1998.

Spory o ochranné známky nejsou přitom v Česku ničím neobvyklým a stále jich přibývá.

Asi nejznámějším případem, který se v Česku stal, byla kauza podnikatele Marka Němce. Ten si v 90.letech nechal v Čechách zaregistrovat ochranné známky světoznámých firem, jakými jsou například Toyota, Audi nebo Rolls Royce.

V případě sporů o ochranné známky nejde o jednoduché spory. Podle údajů ministerstva spravedlnosti je průměrná doba civilního řízení ve věcech, jako je nekalá soutěž a ochrana průmyslových práv, 1,5 roku.

 

 

Právě se děje

Další zprávy