Letošní víno? Čeká se výborný ročník

Tomáš Fránek
24. 8. 2007 14:10
Na trh znovu přichází také panenské víno

Brno - Letošní sklizeň hroznů na moravských a českých vinicích bude nadprůměrná, sklízet se začne dřív a lidé se mohou těšit na výborný ročník.

To jsou hlavní zprávy o letošním stavu moravských a českých vinic. S jedinou výhradou: Pokud ještě do začátku září, kdy se mají hrozny z vinic začít sklízet, nezasáhne vyšší moc a úrodu neponičí letošní extrémní výkyvy počasí.

Panenská vína míří k zákazníkům

Kromě toho, že odborníci předpokládají výborný ročník, tak se lidé znovu mohou těšit na to, že se k nim ve větším množství dostanou z moravských a českých vinic panenská vína.

Tedy vína z vinic, která byla nasázena těsně před vstupem Česka do Evropské unie. Od té doby se už nové vinice v Česku sadit nesmí.

V letech 2003 a 2004 vinaři nasadili asi šest tisíc hektarů vinic a hrozny z nich se na výrobu vína dají využít po třech až čtyřech letech.

Foto: Jaroslav Jiřička

Investice do vína může být méně riziková než akcie

Vína z panenské sklizně označují odborníci za luxusní keře, které nemají stejně plodů jako v plné dospělosti. Panenské víno je podle vinařů svou kvalitou téměř nenapodobitelné.

"Úroda z panenské sklizně je noblesní, protože se projeví koncentrace minerálů, které réva saje ze země," uvedl ředitel Národního vinařského centra Valtice Marek Špalek.

Produkce poroste

Na tuzemské produkci se panenské vína podílejí asi 15 procenty.

Letos už tak spotřebitelé mohli ochutnat rovněž burčák z panenské sklizně, na trh zamíří také panenské víno odrůdy Tramín červený z vinice Tři duby ve Stošíkovicích na Znojemsku označené za nejkrásnější v Česku.

Ale ne všichni vinařští odborníci jsou panenskými víny úplně nadšeni. "Pít panenské víno je opravdu jako si něco začít s pannou. Je to útlé, nezkušené a snad jediné vzrušení vyplývá z toho, že je to poprvé," uvedl na svých internetových stránkách europoslanec Vladimír Železný.

Foto: Aktuálně.cz

I hrozny ze starších vinic ale letos slibují velmi kvalitní ročník.

"Ročník 2006 ukázal, že tuzemská vína jsou stále kvalitnější. Dokládá to zejména  fakt, že mnoho z nich bylo oceněno medailemi a diplomy na mezinárodních soutěžích. Věříme, že i vína roku 2007 budou tvrdými soupeři zahraniční konkurence, zatím tomu vše nasvědčuje,"  řekl Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.

Víno se pije stále víc

Domácí produkce vína po dozrání nových vinic vzroste ze současných 570 000 hektolitrů ročně v průběhu několika let až na 700 000 až 800 000 hektolitrů ročně.

V polovině 90. let zaujímaly vinice zhruba 11 500 hektarů. Letos však už kolem 19 200 hektarů.

Vínu se v Česku daří, jeho spotřeba v posledních letech stoupá. Zatímco v roce 1993 byla průměrně 12 litrů vína na osobu ročně, nyní se pohybuje kolem 17 litrů.

 

Právě se děje

Další zprávy