Lesy ČR zdvojnásobily zisk, prodalo se více dřeva

Tereza Holanová Tereza Holanová
10. 8. 2011 13:40
Lesy ČR zdvojnásobily zisk, zvýšily se především prodeje dřeva
Foto: Hnutí Duha

Hradec Králové -  Lesy ČR v prvním pololetí dosáhly zisku 3,4 miliardy Kč. To je téměř dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím v roce 2010.

Za hospodářským zlepšením stojí především nárůst prodejů dřeva. Ty se na hrubém zisku společnosti podílely více než 91 procenty. Kromě toho Lesy ČR vydělaly na prodeji nepotřebného majetku.

Samotná těžba se oproti minulým období nezměnila. Průměrný objem vytěženého dřeva činí 3,5 až 4 miliony metrů krychlových za půl roku.

"Hospodářský výsledek za první pololetí 2011 je vyšší než výsledek za celý loňský rok, který byl  i tak v celé historii podniku rekordní," uvedl generální ředitel podniku Svatopluk Sýkora.

Podle tiskové zprávy Lesů ČR mohl podnik v prvních šesti měsících tohoto roku dosáhnout ještě lepšího výsledku, kdyby pro první čtvrtletí vydaly index cen v lesnictví.

Negativní vliv na tvorbu zisku měly také vyšší náklady, které byly způsobené transformací Zemědělské vodohospodářské správy (ZVS). V důsledku tohoto kroku totiž Lesy ČR převzaly zodpovědnost nad dalšími 14 tisíci kilometry drobných vodních toků a bystřin. Do podniku rovněž přešla část zaměstnanců ZVS.

Státní podnik v současné době hospodaří na polovině lesů v zemi. Toto území má rozlohu více než 1,3 milionu hektarů. Kromě toho skupina pečuje o vodní toky v celkové délce 39 tisíc kilometrů

 

Právě se děje

Další zprávy