Obří tendr je uzavřen, Lesy ČR čekají zisk 6,6 miliardy

ČTK Karel Toman, ČTK
11. 7. 2011 15:23
Skončená soutěž se řídila pravidly, která kritizovala Transparency International
ROZŠÍŘENÍ UŽ "ZAVEDENÉ" POLOŽKY : Dosavadní přírodní památka Bukové lesy v Karpatech byla rozšířena i na pozůstalé bukové lesy v různých regionech Německa
ROZŠÍŘENÍ UŽ "ZAVEDENÉ" POLOŽKY : Dosavadní přírodní památka Bukové lesy v Karpatech byla rozšířena i na pozůstalé bukové lesy v různých regionech Německa | Foto: Zdroj: Unesco.org

Hradec Králové - Státní podnik Lesy ČR (LČR) podpisem posledních čtyř smluv uzavřel mnohamiliardový tendr na lesní práce a prodej dřeva v letošním roce.

Smlouvy byly uzavřeny po opakovaných soutěžích, protože první tři uchazeči z původního tendru odmítli celoroční kontrakt podepsat. Nynější kontrakt je na druhé pololetí. ČTK to dnes řekl mluvčí LČR Zbyněk Boublík.

Celoroční smlouvy LČR, kterým patří polovina lesů v zemi, již dříve uzavřely na zbývajících 106 územních jednotkách. Transparency International (TIC) ale podrobila kritice soutěž na příštích pět let, která se řídí skoro stejnými pravidly jako soutěž právě skončená. Její podmínky totiž podle TIC napomáhají vzniku kartelů.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa spolu s Davidem Ondráčkou z TIC a ekonomem Milanem Zámečníkem z dozorčí rady Lesů ČR na pondělí ohlásili brífink k opatřením, které k tendrům po této kritice ministerstvo a státní podnik přijaly.

Nejúspěšnější byly firmy Jana Mičánka

Zakázku na jednotce Frýdek-Místek získala společnost RIAVA Corporation CZ a na jednotce Ledeč nad Sázavou uspěla Lesní společnost Ledeč nad Sázavou. Pro obě firmy to představuje první zakázku v letošním tendru LČR. Na jednotce Náměšť nad Oslavou kontrakt získala společnost Wotan Forest a na jednotce Ronov nad Doubravou firma Stora Enso Wood Product Ždírec. Firmy Wotan a Stora pro LČR na jiných jednotkách již pracují.

Do konce června na čtyřech opakovaně soutěžených jednotkách dočasně pracovaly firmy vybrané takzvaným jednacím řízením bez uveřejnění. Řešily zejména nahodilé těžby, ochranu lesa před kůrovcem a nutné jarní zalesňovací práce.

Celkem se o 108 zakázek podělilo 29 firem. Nejúspěšnější, i po čtyřech opakovaných tendrech, zůstala společnost Less&Forest, která získala 28 kontraktů a která patří Janu Mičánkovi -  podnikateli a v letech 1990 až 1991 řediteli odboru lesnické politiky na ministerstvu zemědělství, který měl na starosti transformaci českých lesů.

Lesy ČR mají vysoké zisky, dřevo zdražilo

Devět kontraktů má společnost LST a osm firma České dřevařské závody. Tržby ze všech smluv by se měly pohybovat kolem devíti miliard korun. Saldo z uzavřených smluv ve prospěch Lesů ČR by mělo činit přibližně 6,6 miliardy Kč.

Vítězné lesnické firmy dělají ve státních lesích pěstební práce a těžbu. Pokácené a změřené kmeny od podniku za vysoutěženou cenu kupují a dál je mohou zpracovávat a prodávat. LČR za prvních pět měsíců letošního roku meziročně zdvojnásobil hrubý zisk na 2,9 miliardy korun z předchozích 1,47 miliardy korun. Na pilách ale dřevo pro spotřebitele výrazně zdražilo a firmy byly nuceny propouštět.

Nyní podnik organizuje tendr na lesní práce a prodej dřeva od roku 2012. Přihlásilo se do něj 66 subjektů. Uzavření smluv s vítězi se předpokládá na konci října.

 

Právě se děje

Další zprávy