Komárek prodal akcie Unipetrolu majiteli Sparty

Red eko
18. 9. 2007 16:05
Kupujícím je skupina J a její klienti

Praha - Společnost KKCG Investments, kterou ovládá miliardář Karel Komárek, se zbavila svého podílu v Unipetrolu.

S odvoláním na brokerskou společnost Wood & Co. tuto zprávu přinesla agentura Thomson Financial.

"Celý minoritní podíl v Unipetrolu, tedy 6,5 procenta jsme se rozhodli nadále nedržet. Pro nás toto byla portfoliová, nikoli strategická investice," uvedl Dan Plovajko, mluvčí KKCG.

"V těchto dnech probíhá vyrovnání transakce. Do ukončení procesu nemůžeme jméno kupujícího, ani cenu transakce zveřejnit," dodal.

Tržní cena podílu, který KKCG prodává, je 3,2 miliardy korun.

K nákupu se v odpoledních hodinách přihlásila investiční skupina J&T, která vlastní fotbalovou Spartu nebo J&T Banku. "Kupujícím je naše skupina a někteří naši privátní i institucionální klienti," uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí skupiny Petr Málek.

"J&T věří v silný růstový potenciál Unipetrolu a je přesvědčena, že z pohledu fundamentální hodnoty společnosti jde o vhodnou investiční příležitost," dodal.

Většinovým vlastníkem Unipetrolu je polská společnost PKN Orlen, která drží rozhodující balík 63 procent akcií.

"Nemyslíme, že nový vlastník akcií by je mohl využít k zahájení nepřátelské nabídky ve chvíli, kdy je zde majoritní akcionář PKN," uvedl pro agenturu Bran Buring, analytik společnosti Wood.

Jeden z nejnovějších vrtů u Uhřic. Zpočátku těžby je ropa v ložisku pod tlakem, sama vyvěrá na povrch, stačí ji jen chytat do trubek.
Jeden z nejnovějších vrtů u Uhřic. Zpočátku těžby je ropa v ložisku pod tlakem, sama vyvěrá na povrch, stačí ji jen chytat do trubek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Od letadel po internet

Doteď byla společnost KKCG Investments se svými 6,5 procenty největším minoritním akcionářem. Podíl v petrochemické firmě přitom získala teprve v květnu.

KKCG Investments v rámci skupiny KKCG odpovídá za vyhledávání nových investičních příležitostí. Řídí aktivity skupiny KKCG v oblasti finančních investic a správy kapitálových účastí. Holding investuje v cestovním ruchu, privátní letecké dopravě, médiích, internetu či nemovitostech.

Skupina KKCG spravuje majetek převyšující 50 miliard korun a zaměstnává přes 6500 lidí. Investuje v oblasti ropy a zemního plynu, průmyslu, financí a investic. KKCG drží podíly ve více než 20 českých a zahraničních společnostech, mezi něž patří Moravské naftové doly, SPP Bohemia, Cestovní kancelář Fischer a ŽDB Group.

 

Právě se děje

Další zprávy