KKCG se stal největším z malých akcionářů Unipetrolu

Red eko, čtk
28. 5. 2007 14:19
Komárek koupil přes svou firmu 6,5 procenta Unipetrolu

Praha - Český naftový magnát Karel Komárek se stal přes svou společnost Holding KKCG Investments největším menšinovým akcionářem Unipetrolu.

KKCG v něm ode dneška vlastní 6,5procentní podíl. Informoval o tom mluvčí KKCG Investments Dan Plovajko.

"Dnes byl ukončen proces vypořádání kupních smluv, které KKCG Investments uzavřelo s několika subjekty před 14 dny," uvedl Plovajko. V květnu společnost KKCG Investments informovala, že cenné papíry koupila od několika subjektů. Jedním z nich byla společnost Goldenfrazil Limited.

Prodej ovlivnily žaloby

Firma prodala skupině KKCG většinu svých akcií Unipetrolu. Společnost Goldenfrazil podle mediálního zástupce Radka Zemana v poslední době evidovala více zájemců o koupi podílu v Unipetrolu, který doposud činil zhruba 3,6 procenta akcií.

"Rozhodnutí o prodeji bylo ovlivněno především napjatými vztahy mezi majoritním vlastníkem Unipetrolu, polskou skupinou PKN Orlen, a menšinovými akcionáři," uvedl již dříve Zeman. Goldenfrazil nedávno podal dvě žaloby k Městskému soudu v Praze. První se týká smlouvy o prodeji dceřiné společnosti Unipetrolu Spolany. Druhá žaloba souvisí s náhradou údajné škody za tento prodej.

KKCG Investments v rámci skupiny KKCG odpovídá za vyhledávání nových investičních příležitostí. Řídí aktivity skupiny KKCG v oblasti finančních investic a správy kapitálových účastí. Holding investuje v cestovním ruchu, privátní letecké dopravě, médiích, internetu či nemovitostech.

Skupina KKCG spravuje majetek převyšující 50 miliard korun a zaměstnává přes 6500 lidí. Investuje v oblasti ropy a zemního plynu, průmyslu, financí a investic. KKCG drží podíly ve více než 20 českých a zahraničních společnostech, mezi něž patří Moravské naftové doly, SPP Bohemia, Cestovní kancelář Fischer a ŽDB Group.

Kromě Česka působí v USA, Kanadě, Pákistánu, Británii, Nizozemsku, Německu, Rumunsku, Rusku, Ukrajině, v severní Africe, na Blízkém východě a v Jemenu. Unipetrol měl loni zisk 1,62 miliardy korun. Tržby společnosti se vyšplhaly na 94,59 miliardy korun. Skupinu Unipetrol vlastní polský chemický koncern PKN Orlen, skupina zaměstnává asi 4000 lidí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy