Kofola chystá široká hrdla a investici půl miliardy

Red eko
26. 6. 2007 11:50
České závody čeká rozšíření
Z oficiální kampaně společnosti Kofola.
Z oficiální kampaně společnosti Kofola. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jeden z největších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě chystá pro další tři roky investice ve výši 650 milionů korun.

Kofola tak chystá rozšíření svých závodů v Krnově a Mnichově Hradišti. Zde díky tomu vznikne nová výrobní linka na láhve se širokými hrdly, které v Česku nikdo nepoužívá.

Zatímco standardní velikost rpůměru je 28 milimetrů, nové láhve Kofoly budou mít o centimetr víc.

Rozdělení distribuce

Investice přinese práci pro osmdesát lidí.

"Firma inovuje výrobu v rámci už stojících provozů, takže nebude zabírat nová území na zelené louce a ani nebude muset stavět nové inženýrské sítě," říká generální ředitel CzechInvest Roman Čermák.

"Navíc se díky této investici sníží dopravní zátěž, protože po dokončení obou závodů bude Kofola zásobovat devět českých krajů a Prahu z Mnichova Hradiště ve Středočeském kraji. Dosud sem své výrobky převážně dovážela z moravskoslezského Krnova," dodává.

Továrna firmy Kofola
Továrna firmy Kofola | Foto: Kofola

Větší část investice míří do Mnichova Hradiště. Tamní závod byl původně projektován tak, aby jeho produkce stačila pouze pro Prahu a střední Čechy. Po rozšíření z něj Kofola plánuje zásobovat všechny české kraje.

Podle generálního ředitele Kofoly Reného Sommera se export firmy díky novým kapacitám zvýši o 400 milionů korun.

Střední Evropa jako cíl

Kofola je česká společnost vlastněná šesti fyzickými osobami. Vznikla v roce 1993, kdy ještě pod názvem SP Vrachos koupila sodovkárnu v Krnově.

Celá skupina zaměstnává bezmála 1200 lidí. Vloni utržila přes 3,5 miliardy korun, o 21 procent více než v roce 2005. Firma expanduje především ve střední a východní Evropě, naposledy uvedla svou nejtradičnější limonádu Kofola na maďarský trh.

 

Právě se děje

Další zprávy