Klientům KB před lety zmizely tisíce. Soud poběží znovu

20. 9. 2008 13:00
Ústavní soud znovu otevřel případ krádeže peněz z účtů
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno -  Soud musí znovu otevřít případ, kdy z účtů klientů Komerční banky na severu Čech zmizely statisíce korun.

Ústavní soudci tak po více než deseti letech, kdy se peníze z korunových i devizových účtů banky ztrácely, vyhověli stížnosti muže - bývalého referenta Komerční banky z pobočky v Bílině, který byl za ztrátu peněz odsouzen.

Kdo za to může?

Jak se celý případ odehrál? Pracovník banky byl odsouzen za to, že dva roky převáděl peníze z účtů klientů na konto vymyšleného člověka a peníze pak použil pro svoji potřebu.

Okresní soud v Teplicích rozhodl, že referent je vinný za ztrátu peněz z korunových účtů - způsobil škodu 248 tisíc korun a byl odsouzen na podmíněný trest šesti měsíců.

Peníze ale mizely i z devizových účtů.

Podle teplických soudců se nepodařilo prokázat, kdo zneužil hesla k počítačovým transakcím na účtech, neexistovaly důkazy o proškolení zaměstnanců o tom, jak s účty měli nakládat, a nebyly nalezeny doklady o transakcích na těchto účtech.

Krajský soud v Ústí nad Labem a i Nejvyšší soud rozhodly trestat  - referent podle jejich verdiktu ukradl z účtů klientů přes půl milionu korun a dostal desetiměsíční podmíněný trest.

Vážná vada rozhodnutí

"Je jednoznačné, že se podařilo prokázat, že muž neoprávněně úmyslně manipuloval i na valutových účtech klientů," rozhodli soudci.

Ústavní soud ale nyní tento verdikt zrušil a nařídil nové projednání případu. Verdikt ústeckých soudců Ústavní soud označil za překvapivý, bývalý referent banky nedostal možnost se proti verdiktu účinně bránit.

Ústecký soud tak musí znovu vyhodnotit výslechy svědků, zprávy banky o tom, jak byli proškoleni zaměstnanci a zda bylo možné zneužít počítače. A bývalý referent musí dostat možnost se k těmto skutečnost vyjádřit a bránit se.

"Soud zatížil své rozhodnutí a řízení mu předcházející vážnou vadou nesoucí znaky libovůle, jež ve svém důsledku způsobila porušení stěžovatelova práva na spravedlivý proces," rozhodl senát Ústavního soudu pod vedením soudce Jiřího Nykodýma.

 

Právě se děje

Další zprávy