Když tu hrají hokej, ať daní příjmy, řekli soudci

Tomáš Fránek
2. 7. 2008 7:18
Spor byl o placení daní slovenského hokejisty
Příjmy zahraničních sportovců se v česku daní 25 procentní sazbou. Platí ji klub hráče, řekl ve verdiktu Nejvyšší soud
Příjmy zahraničních sportovců se v česku daní 25 procentní sazbou. Platí ji klub hráče, řekl ve verdiktu Nejvyšší soud | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Slovenští profesionální sportovci působící v českých a moravských klubech musí platit daně ze svých příjmů v Česku.

Jejich kluby pak musí odvádět daně podle zvláštní sazby ve výši dvaceti pěti procent.

"Vykonává-li daňový rezident (poplatník) Slovenské republiky na území České republiky činnost sportovce, mají být příjmy plynoucí z této činnosti zdaněny v České republice," rozhodl Nejvyšší správní soud.

Doplaťte desetitisíce

Soud tak v precedenčním verdiktu, který se dostal mezi nejdůležitějším rozhodnutí správních soudů v zemi, rozhodl o sporu mezi extraligovým hokejovým klubem ve Znojmě a Finančním ředitelstvím v Brně.

Berní úředníci totiž při kontrole v hokejovém klubu zjistili, že z odměn vyplácených slovenskému brankáři a reprezentantovi Pavolu Rybárovi klub platil zajištění ve výši deseti procent z příjmu.

Podle Finančního úřadu ale měl klub cizinci platit podle zvláštní sazby daň ve výši 25 procent. Klub tak měl doplatit přes 76 tisíc korun.

Znojemský hokejový klub se ale obrátil na soudy. Podle zástupců klubu měl Rybár v Česku firmu, měl pronajaty prostory ve sportovním areálu ve Znojmě a část své činnosti vykonával na zimním stadionu.

"Na území České republiky mu vznikla stálá provozovna, na zdanění jeho příjmů se proto použije výjimka," uvedli zástupci klubu ve stížnosti. V tom případě by za něj klub platit jenom desetiprocentní zajištění.

Žalobu klubu zamítl Krajský soud v Brně, podle něj v případě slovenských sportovců nedochází k porušení rovného zacházení. "Celosvětové příjmy hráče Pavola Rybára podléhají zdanění ve Slovenské republice, vypočtenou daň může snížit o částku rovnající se zaplacené dani v České republice," uvedli soudci.

Smlouva je jasná

Klub se obrátil se stížností na Nejvyšší správní soud, ale ten jeho stížnost zamítl. Podle senátu Nejvyššího správního soudu vedeného soudcem Radanem Malíkem je rozhodující smlouva o zamezení dvojího zdanění uzavřená mezi Českem a Slovenskem.

Z ní vyplývá, že příjmy sportovce, slovenského daňového poplatníka, z činnosti v České republice mohou být zdaněny v Česku. A vztahuje se na ně speciální 25procentní daň

"Je zřejmé, že v případě osobně vykonávané činnosti sportovce smlouva vyjadřuje jednoznačně pravidlo, aby příjmy dosahované touto činností byly zdaňovány v místě jejího výkonu, nezávisle na tom, zda je vykonávána samostatně či nesamostatně," uvedli soudci.

V Česku působí stovky slovenských sportovců. Jenom ve fotbalové Spartě a Slavii je nyní pět slovenských hráčů, podobná situace je v hokejových klubech.

 

Právě se děje

Další zprávy