Klaus a Putin v Davosu promluví o záchraně světa

Karel Toman
28. 1. 2009 6:20
Světoví lídři budou hledat řešení ekonomické a klimatické krize

Davos - Zřejmě nejdůležitější ve své dosavadní historii bude jednání Světového ekonomického fóra. Začíná dnes tradičně ve švýcarském Davosu a jeho téma zní: Formování post-krizového světa.

Po čtyřech letech se ho zúčastní i český prezident Václav Klaus a jako první na fóru ze státníků promluví ruský premiér Vladimir Putin.

Lesk prestižního setkání však už teď trpí kvůli finanční krizi. Jak upozornila agentura Reuters, svou účast hromadně odříkají esa Obamovy administrativy i amerického bankovnictví.

"Obsazení" fóra bude ale i tak hvězdné: spolupředsedat mu bude například bývalý šéf OSN Kofi Annan nebo magnát Rupert Murdoch. Zúčastní se ho politici stovky zemí včetně hlav velmocí jako britský premiér Gordon Brown, německá kancléřka Angela Merkelová nebo čínský premiér Wen Ťia-pao. Přizváni byli i zástupci průmyslu, odborů i světových náboženství.

Krize a oteplování

Cílem pětidenního summitu není nic menšího než "najít řešení nejkritičtějších výzev, kterým lidstvo čelí". Těmi jsou podle organizátorů  světová ekonomická krize a globální oteplování. Výroční setkání chce "urychlit celostní a systematický přístup ke zlepšení stavu světa."

Klaus chce k tomuto cíli podle svých webových stránek přispět za svého pobytu mezi 29. lednem a 1. únorem během schůzek vrcholných představitelů států na téma "Obnova globálního ekonomického růstu" a "Puzzle klimatické změny: skládání dílků." Jako jeden z řečníků promluví také na pracovní večeři věnované postavení Evropy ve světě.

Foto: Reuters
 

Jednat na nich bude mimo jiné se švýcarským prezidentem, Hansem-Rudolfem Merzem, s ukrajinským prezidentem Viktorem Juščenkem, izraelským prezidentem Šimonem Peresem, mongolským prezidentem Nambarynem Enkhbayarem, arménským prezidentem Serzhem Sargsyanem a s albánským ministerským předsedou Sali Berišou.

O výjimečnosti setkání svědčí i fakt, že se ho zúčastní na 1400 šéfů největších firem světa, což je nejvyšší číslo od založení fóra v roce 1971. Přidá se k nim také 41 hlav států, 60 ministrů, 30 šéfů nadnárodních organizací, 510 vedoucích osobností neziskových organizací, 215 akademiků a deset náboženských vůdců.

Seznam účastníků bude ale zřejmě tenší než listina pozvaných. Účast už odřekl hlavní ekonomický poradce Baracka Obamy Larry Summers, bývalý ministr financí Timothy Geithner i předsedkyně americké Federální společnosti pro pojištění vkladů Sheila Bairová. Postoj Bílého domu tak bude reprezentovat "jen" Obamova poradkyně Valerie Jarrettová.

Důvodem není jen zaměření Spojených států na řešení vlastních hospodářských problémů, ale i starost bank o jejich image.

 

Příjezd do Davosu už odřekl i John Thain, ještě do minulého týdne šéf Bank of America. Jeho plánovaná cesta do luxusního lyžařského ráje totiž údajně rozezlila státní úředníky. Banka totiž nedávno dostala od státu záchrannou podporu přes dvacet miliard dolarů. 

Z podobných důvodů do Davosu nepřijede také předseda představenstva banky Citigroup. Nedorazí ani prezident banky Barclays a zároveň šéf její investiční větve Bob Diamond.

Navrhujte řešení

Pořadatelé každopádně vyzvali k debatě o budoucnosti planety i světovou veřejnost. Na stránkách www.youtube.com/davos mají lidé posílat svá videa s odpověďmi na otázky, zda věří, že se v roce 2009 podaří obnovit globální růst, jestli letošní rok bude zvratem, kdy to životní prostředí definitivně prohraje s ekonomikou, nebo jestli Obamova administrativa pomůže zlepšit stav světa.

Setkání potrvá do neděle 1. února a účastníci do něj vkládají nemalé naděje. "Za dané situace nemůže být lepší čas se sejít, než teď," řekl k blížícímu se jednání například výkonný ředitel burzy NYSE Euronext Duncan Niederauer.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog: Než začne Davos 2009 - "Chrabrý nový svět"

 

Právě se děje

Další zprávy