Česká ekonomika má jako jedna z mála růst. Nepatrně

Ekonomika Ekonomika
19. 1. 2009 12:10
Odhad růstu hospodářství letos přesto klesl na 1,7 procenta

Brusel - Česká ekonomika podle pondělní prognózy Evropské komise zpomalí a poroste o 1,7 procenta.

Růst bude jako jedna z mála. Celá ekonomika Evropské unie letos klesne o 1,8 procenta, původní odhad přitom počítal s 0,2procentním růstem. Hrubý domácí produkt v eurozóně se propadne o 1,9 procenta oproti původnímu očekávání růstu o 0,1 procenta.

Hospodářství EU by se nicméně z krize mělo vzchopit již v druhé polovině letošního roku a v roce 2010 by měla celá unijní ekonomika vzrůst o půl procenta a ekonomika eurozóny o 0,4 procenta.

Prognóza počítá s tím, že krize zasáhne prakticky všechny členské státy EU. Nejlépe ze všech zemí by se přitom mělo dařit Slovensku, které má letos vykázat hospodářský růst o 2,7 procenta. Nicméně podobně jako tomu je u jiných zemí, komise i v tomto případě výrazně revidovala odhad z růstu 4,9 procenta. Nejhůře na tom naopak pravděpodobně bude Lotyšsko - jeho hrubý domácí produkt se propadne o 6,9 procenta.

Česko doplatí na špatnou situaci u sousedů

Česká republika zpomalí z původního listopadového odhadu 3,6 procenta na 1,7 procenta. V příštím roce by však růst českého hrubého domácího produktu měl zrychlit na 2,3 procenta.

Komise rovněž zpřesnila svůj listopadový odhad růstu v Česku pro loňský rok ze 4,4 na 4,2 procenta. "Očekává se, že globální krize bude mít nepříznivý dopad na reálnou ekonomiku od čtvrtého čtvrtletí roku 2008," uvedla komise v prognóze o výhledech v tuzemsku.

Otevřenou českou ekonomiku mají postihnout především zvětšující se problémy obchodních partnerů v zahraničí. Značný propad čeká například Německo, jehož HDP by se měl letos podle komise propadnout až o 2,3 procenta.

Míra nezaměstnanosti by měla v České republice vzrůst na 6,6 procenta v roce 2010.

Foto: Aktuálně.cz
Máte recept na krizi? Sem s ním, NERV jej posoudí

 

Právě se děje

Další zprávy