Kellnerova PPFI se obula do realit, nakupuje na východě

Hana Vorlíčková
5. 6. 2008 19:45
Investuje hlavně do Ruska, Rumunska a na Ukrajinu
Budova patřící PPF Group v pražských Dejvicích
Budova patřící PPF Group v pražských Dejvicích | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Společnost PPF Investments, která spravuje peníze miliardáře Petra Kellnera, investuje stále více do realit. Vyplývá to z porovnání čtvrtletních reportů firmy.

Zatímco v prvních třech měsících uplynulého roku představoval byznys s nemovitostmi jen sedm procent, nyní jsou to již 23 procenta. Firma celkem spravuje více jak miliardu amerických dolarů (více jak 16 miliard korun).

PPF Investments chce zhodnotit své peníze nejen na českém realitním trhu, ale i v cizině. Největší zahraniční investice míří hlavně do Ruska, na Ukrajinu a do Rumunska.

Tedy na trhy, které jsou podle mezinárodních poradenských společností ještě na vzestupu. To znamená, že je tam  stále ještě nedostatek kanceláří a bytů a tak se dá předpokládat, že výnosy z realit v nich ještě porostou.

Asi největší plánovanou zahraniční investicí je výstavba nového sídliště ve městě Tolyiatti v Rusku. PPF Investments tam počítá se stavbou přibližně sedmi tisíc bytů a s odpovídající vybaveností - tedy například nákupním centrem. Celkové náklady na výstavbu by se měly pohybovat kolem 600 miliónů amerických dolarů.

Realitní experti se domnívají, že projekt by měl být úspěšný i proto, že ve městě Tolyiatti je automobilka AutoVaz, která rozšiřuje svou výrobu.

I Česko je perspektivní 

V Česku pak společnost vlastní 25 nemovitostí, převážně administrativních budov. Patří mezi ně i výšková stavba Tokovo v Holešovicích, kterou si pronajal Nejvyšší kontrolní úřad.

Do nemovitostí neinvestuje pouze PPF Investments.

Realitnímu byznysu věří i PPF Group, která je přes osobu Petra Kellnera s PPF Investments vzájemně propojená. Skupina PPF je majitelem například nové administrativní budovy vedle hotelu Diplomat.

PPF Group by se tam měla jako jedna ze společností v následujících týdnech přestěhovat.

Vyjma toho PPF Group připravuje spolu s Městskou částí Praha 6 výstavbu komerčního objektu na Vítězném náměstí.Náklady na stavbu budovy na místě bývalého tržiště se odhadují na miliardu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy