Kellner se chce zapojit do privatizace ČSA

hpv
30. 4. 2008 17:00
Vyjadnává spolupráci s ruským Aeroflotem

Praha - Lidé z týmu nejbohatšího Čecha Petra Kellnera jednají s ruským Aeroflotem o případném společném postupu v privatizaci ČSA. Deníku Aktuálně.cz to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. Kellner je majoritním vlastníkem společnosti PPF.

"Spekulace z trhu nekomentujeme," odpověděl na otázku Aktuálně.cz Alexej Bechtin, mluvčí PPF. Tiskové oddělení ruského Aeroflotu pak na obdobnou otázku zaslanou e-mailem nereagovalo vůbec.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte souvislosti:
Ruský vicepremiér: Chceme koupit ČSA i Ruzyni
Poradce řekl vládě: ČSA prodejte přímo investorovi

Rusové svůj záměr koupit ČSA již potvrdili na podzim uplynulého roku. "V následujících třech letech plánujeme účastnit se privatizace jak ČSA, tak (ruzyňského) letiště," citovala agentura Reuters ruského vicepremiéra Sergeje Naryškina, který to řekl Ria Novosti. V této souvislosti se přitom mluvilo právě o Aeroflotu.

Propojení Aeroflotu a PPF v privatizaci Českých aerolinií by dávalo smysl. Skupina PPF totiž vlastní prostřednictvím České pojišťovny 4,33 procenta akcií ČSA.

Kvůli mrazům musí nastoupit odmrazovací technika (apliakce odrazovacího postřiku), aby se udržely dobré letové vlastnosti.
Kvůli mrazům musí nastoupit odmrazovací technika (apliakce odrazovacího postřiku), aby se udržely dobré letové vlastnosti. | Foto: České aerolinie
Čtěte také:
Ruzyně má prvního kupce, a to prodej ani nezačal
Nový majitel Čedoku chce koupit i ČSA

Ani ruské prostředí není Kellnerovi cizí. V Rusku ovládá mimo jiné Home Credit , část pojištovny Ingosstrach, nebo banky Nomos.

Vláda upřednostňuje prodat ČSA jednomu strategickému investorovi. Nový vlastník by přitom mohl být znám již za rok. Stát očekává, že za prodej 91,5 procenta akcií utrží čtyři až pět miliard korun.

Foto: ČSA
Čtěte více o ČSA:
Nová hra s čísly? ČSA prodávají náhradní motory letadel
ČSA vylepšily hospodaření. Prodávaly majetek

ČSA se v posledních letech potýkala se špatným hospodařením. V roce 2005 se dokonce propadla do půlmiliardové ztráty. Nyní se jí však daří hospodářské výsledky překlopit do černých čísel. Za loňský rok vykázala poprvé - po několika letech ztrát, zisk ve výši 111 milionů korun. 

 

Právě se děje

Další zprávy